Istället för ris och potatis? Foto: TT

Lundaforskare har fått korn på ny diet

Uppdaterad
Publicerad

För den som är intresserad av att hålla nere sitt blodsocker finns nu ytterligare ett kostråd.

Forskarna i Lund har studerat vad som händer i kroppen om den tre gånger om dagen får ett bröd bakat på kornkärnor.

Och resultatet är enligt forskargruppen lovande, samtliga försökspersoners ämnesomsättning påverkades positivt. Blodsockret blev lägre, och insulinpåslaget efter måltider minskade. Även den så kallade aptitregleringen ska ha förbättrats.

– Vi såg en ökning av tarmhormoner som reglerar ämnesomsättning och aptit. Vi såg även en ökning av ett tarmhormon som hjälper till att sänka kronisk låggradig inflammation, vilket i förlängningen kan hindra uppkomsten av både hjärt- kärlsjukdomar och diabetes, förklarar Anne Nilsson, docent vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning vid Lunds universitet.

Kornets gynnsamma effekter på hälsan beror enligt forskarna på att den speciella blandningen av kostfiber får goda bakterier att frodas i tjocktarmen.

Nu hoppas de att de nya rönen ska få oss att ta till kornet som ersättning för till exempel ris och potatis.

Forskarnas tips för att hålla nere blodsockerbalansen

Välj bröd med så stor andel hela kärnor som möjligt, blanda gärna sädesslag t ex. med råg.

Undvik vitt mjöl

Blanda i kornkärnor i soppor och grytor och använd kokta kornkärnor som ersättning för kokt ris.

Ät bönor och kikärtor, även de innehåller en bra blandning av kostfiber och har liksom kornkärnor ett lågt GI och påverkar hälsan positivt. Försök att använda cerealier med så intakt struktur som möjligt, dvs bäst är att använda hela kärnor; sämst är fint mjöl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.