Antibiotikaresistenta bakterier. Arkiv. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Lundaforskare har gjort ny upptäckt om hur bakterier delar sig

Publicerad

Forskare vid Lunds universitet har upptäckt två proteiner som får bakterieceller att dela sig. På sikt kan upptäckten bidra till utvecklingen av nya antibiotika som behövs, då antibiotikaresistensen ökar.

Det är biologer vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund tillsammans med brittiska kollegor vid John Innes Centre i Norwich, som har kartlagt gener hos bakterier av släktet Streptomyces.

Forskarnas upptäckt visar på en ny funktion i celldelningen hos dessa bakterier.

Bakteriecellen går itu

Alla celler förökar sig genom delning, även bakteriernas celler. Bakteriernas celldelning styrs av ett protein som bildar en ring på cellens insida. Ringen drar till sig andra proteiner som växer till en cellvägg utifrån och inåt. Väggen som bildas är den som sedan delar cellen i två.

– Den ringliknande proteinstrukturen utför ett första steg i att snöra av bakteriecellen på mitten så att den delar sig och blir två. Man kan likna det vid en livrem inuti cellen. De proteiner vi upptäckt, behövs för att stabilisera hela ringstrukturen inuti bakterierna, säger Klas Flärdh, professor vid biologiska institutionen i Lund, i ett pressmeddelande.

Molekylära processer

Tills nu har det i stort sett varit okänt vilken funktion de upptäckta proteinerna har i bakterieceller. Att de bidrar i arbetet då celler delar sig, betyder att nya dörrar öppnas, enligt Klas Flärdh.

Forskarlagen i Lund och Norwich har kommit fram till resultaten genom molekylärgenetiska analyser och avancerad mikroskopi.

Kan ge ny antibiotika

Klas Flärdh betonar att det här är grundforskning som har praktiska tillämpningar, inte minst inom antibiotikaforskningen och i arbetet med att utveckla nya typer av antibiotika.

Resultaten presenteras i en artikel i tidskriften PNAS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.