– Vi har hittat en hel bakterieflora i binas honungsmagar. Dessa mjölksyrebakterier hjälper till i processen med att producera honung på ett sätt som inte tidigare varit känt, säger Tobias Olofsson, mikrobiolog och doktor i livsmedelsteknik.
Tolv av dessa bakterier har de sökt patent på. Mjölksyrebakterierna fermenterar (jäser) den insamlade nektaren och skapar tillsammans med bina honungen. Jäsningsprocessen är ett naturligt konserveringsmedel och håller andra skadliga bakterier borta från bikupan. Dessutom bildas massor av nyttiga ämnen.
Användingsområdena är många för bakterierna och honungen. Förutom honungens antibakteriella egenskaper, den används på sår i många länder, så är det kopplingen till hälsosamma livsmedel som forskarparet hoppas mycket på. De vill även höja honungens status som livsmedel.
– Man kan antingen tillsätta levande bakterier i maten eller använda dem i tillverkningsprocessen, säger Alejandra Vasquez, mikrobiolog och doktor i livsmedelsteknologi.
Deras labb ligger i Helsingborg men de är knutna till Lunds Universitet. Lund ligger i framkanten vad det gäller forskningen kring nya livsmedel och de har fått hjälp därifrån med att söka patenten.
– Vi kommer även att få namnge de nya bakterierna, Så kanske kommer det komma en filmjölk med en Tobias eller Alejandrabakterie, säger Tobias Olofsson.
Fyra år har de arbetat sida vid sida med upptäckten. Hela tiden under stor hemlighet för att inte förlora patenten. Under forskarresan har de hunnit bli ett par och få ett barn.
– Det har varit väldigt spännande men också mycket krävande. Men det här är bara början. Vi har flera artiklar med upptäckter som väntar på publicering, säger Alejandra Vasquez.
– jag har sagt flera gånger till Alejandra att vi borde suga på den här karamellen. Det är kanske den största upptäckten vi gör i våra forskningsliv, säger Tobias Olofsson.