Brf Ida. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Lurade till sig miljoner – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av falska fakturor och missvisande bokföring har en byggföretagare i Malmö lurat till sig mångmiljonbelopp, enligt en deldom från Malmö tingsrätt.

Mannen döms till fängelse i två år och sex månader för grovt skattebrott vid sju tillfällen, under åren 2016–2017, samt grovt försvårande av skattekontroll. Han har även meddelats näringsförbud i fem år.

När det gäller åtalspunkten om grov näringspenningtvätt frias mannen, likaså för ett tillfälle av grovt skattebrott.

– I praktiken betyder den här domen ingenting för oss. Däremot har vi en stämning på drygt 10 miljoner mot företaget, säger Fredrik Eklöf, ordförande i Brf Ida sedan december 2017.

Förre ordföranden häktad

Domen är en del av en större härva kring bostadsrättsföreningen Brf Ida i Malmö, och därför väntas fler åtal i målet längre fram. Två andra personer sitter häktade i målet, bland annat misstänkta för grovt tagande respektive givande av muta, och ytterligare sju personer är misstänkta i utredningen.

Tidigare i somras dömdes ett annat Malmöbaserat byggföretag att betala tillbaka närmare 10 miljoner kronor till bostadsrättsföreningen.

Mellan 2015 och 2017 ska föreningen ha betalat ut närmare en kvarts miljard kronor för olika renoveringsprojekt, som antingen utförts dåligt eller inte alls, skriver Sydsvenskan.

En av föreningens tidigare styrelsemedlemmar sitter häktad, misstänkt för att ha tagit emot stora mutor från de byggföretag som plockat ut pengar från föreningen

Ser positivt på ekonomin

Föreningen själva kallar bedrägeriet för det största i svensk historia.

Enligt Fredrik Eklöf mår föreningen mycket bättre än hur det sett ut i media.

– Vi har lån som ser stora ut i kronor, men vi är en stor förening, så utslaget på kvadratmeter är det inte så mycket.

Föreningen består av 738 lägenheter och lånen uppgår i drygt 300 miljoner.

– Vi ser positivt på ekonomin och gör vad vi kan för att få tillbaka det som gått förlorat, säger Fredrik Eklöf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.