M-topp mobbar kommunanställda

Uppdaterad
Publicerad

Tjänstemän som gråter har blivit vardag i Åstorps kommun. I fem år har fritidspolitikern Pontus Pålsson (M) anklagats för trakasserier. För att stoppa honom har kommunen nekat honom nyckel till kommunhuset och flyttat sammanträden till andra lokaler så att medarbetarna ska slippa träffa Pålsson.

Det är ett ovanligt fall av vuxenmobbning som pågår i Åstorps kommun. 35 kränkningar och 17 tillbudsrapporter finns dokumenterade i Åstorps kommun.

I en rapport från Previa uppger 22 procent av personalen, 20 av 90 svarande, att de utsatts för kränkningar det senaste året. 16 pekar ut en politiker och flertalet namnger Pontus Pålsson (M).

Rättegång mot Pontus Pålsson

”Dessa kränkningar består av elaka yttranden, negativa kommentarer, skäll och ifrågasättande av tjänstemännens kompetens”, skriver Previa i sin rapport.

– Han hotar, nedvärderar och förminskar människor, säger personalchefen i Åstorps kommun, Ola Falck.

Ska ha förföljt anställd

Vid flera tillfällen ska Pontus Pålsson ha förföljt tjänstemän i bil.

– I ett fall har han sent på kvällen kört efter en anställd så nära han har kunnat med helljuset på, säger Claes Jarlvi, kommunchef i Åstorp.

Detta förnekar Pontus Pålsson.

– Jag trakasserar ingen i Åstorp. Det är grundlösa påståenden. Jag har inte förföljt någon i bil, säger Pontus Pålsson (M).

Men personalchefen Ola Falck blev vittne till en av händelserna.

– Efter ett möte såg jag hur politikern förföljde en medarbetare i kommunen, en tjänsteman. Åkte precis bakom med fullt helljus och stressade personen. Det var däckskrik och höga motorvarv. Jag upplevde det som en biljakt, berättar Ola Falck.

”Njöt av att nedvärdera mig”

Arbetsmiljöproblemen finns dokumenterade sen fem år tillbaka. Bland de utsatta finns alla möjliga yrkesgrupper – höga chefer, ekonomipersonal, byggnadsinspektör, miljöinspektör, personal på biblioteket och växeltelefonister.

Åstorp har gemensam kommunväxel med flera andra kommuner och en växeltelefonist skriver:

”...det värsta var att jag kände att jag kunde inte bli av med honom och att han njöt av att nedvärdera mig”

– Det är ingen växeltelefonist i Åstorps kommun så det har inget med Åstorps kommun att göra, kommenterar Pontus Pålsson (M).

Flera tjänstemän som SVT träffar brister i gråt när de berättar om vad Pontus Pålsson har sagt till dem och hur han uppträtt mot dem men Pålsson tror inte på att medarbetare gråter.

– Det tror jag inte att de gör. Jag har aldrig sett det själv, säger Pontus Pålsson (M)

Flyttat möten för att skona personalen

Arbetsmiljöverket har varit inkopplat och krävt åtgärder med hot om vite på 100 000 kronor för att komma till rätta med arbetsmiljöproblemen. Åstorps kommun har vidtagit den ovanliga åtgärden att flytta sammanträden så att tjänstemännen ska slippa träffa Pontus Pålsson. Han nekas också nyckel till kommunhuset.

– Det finns en anspänning varje gång det ska vara ett politiskt möte. Man får vara på sin vakt och försöker undvika honom för att slippa bli påhoppad, berättar en tjänsteman.

Kan inte avskeda politiker

Pontus Pålsson tillbakavisar anklagelser om att han hotat anställda i Åstorp och menar att han själv är utsatt för en förtalskampanj. Enligt både arbetsgivaren och facket skulle Pålsson fått sparken om han varit anställd.

– Om en anställd uppträtt så skulle han ha blivit avskedad, säger Ulla Andersson, skyddsombud för fackförbundet Vision.

Hon är upprörd över att Pontus Pålssons agerande.

– Jag har medlemmar som gråter och inte vill gå till jobbet, säger Ulla Andersson, skyddsombud.

Arbetsmiljöproblemen i Åstorp går inte att komma åt arbetsrättsligt eftersom Pontus Pålsson är politiker.

– De enda som kan göra något är hans egna partikamrater, säger Ulla Andersson, skyddsombud.

Moderaterna har förtroende

Det är upp till Moderaterna som parti att ha förtroende för sina företrädare och Skånemoderaterna har förtroende för Pontus Pålsson.

– Det är väldigt enkelt. Så länge de lokala moderaterna i Åstorp inte reagerar eller säger att man har ett förtroende för Pontus så har vi det också, säger Lars-Ingvar Ljungman, Skånemoderaternas ordförande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot Pontus Pålsson

Mer i ämnet