Lund först i Sverige med magnetkamera under operationer

Uppdaterad
Publicerad

Skåne universitetssjukhus har genomfört fyra operationer med magnetkamera. En metod som ger en säkrare operation för patienten och det är första gången som metoden utförs i Sverige.

Magnetkameran används främst vid neurokirurgiska operationer, till exempel personer som lider av Parkinsons sjukdom eller epilepsi.  Sedan tidigare har Sahlgrenska universitetsjukhuset i Göteborg använt sig av magnetkamera.

Men skillnaden mot Skånes universitetsjukhus är att patienten ligger inne i magnetkameran medan denne opereras, enligt Hjalmar Bjartmarz, överläkare och neurokirurg vid Skånes universitetssjukhus.

Säkrare operation

Tekniken kommer från USA där patienter under flera års tid opererats i en magnetkamera. Metoden ger större precision och en säkrare operation för patienten, enligt Hjalmar Bjartmarz.

Hör överläkare Hjalmar Bjartmarz berätta om den nya magnetkameran. Foto: SVT

Men även om det blir en säkrare operation för patienten finns det stora utmaningar med en magnetkamera, säger Hjalmar Bjartmarz.

– På grund av den kraftfulla magneten så kan saker och ting åka in i magneten och skada patienten. Så det gäller att ha speciell utrustning för att kunna genomföra de här operationerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.