När ”Jennys” man blev inlagd för sitt missbruk fick hon ansvar för hans mobiltelefon. Då upptäckte hon att han spritt sexbilder tagna mot hennes vilja. Foto: TT, SVT

Maken spred sexbilder på ”Jenny” – dog innan polisen hann utreda

Uppdaterad
Publicerad

Jennys man fotograferade när de hade sex. Bilderna spred han sedan vidare till bekanta på nätet. Jenny polisanmälde men maken hann avlida innan polisen hunnit utreda brottet.

Jenny, som är i 40-årsåldern, flyttade ihop med en man och de gifte sig. Men förhållandet varade inte länge och Jenny valde att lämna honom.

Under förhållandet använde maken vid flera tillfällen mobilen för att fotografera när de hade sex.

– Jag sa åt honom att sluta, men han skämtade bort det.

Flera nakenbilder

En tid efter att förhållandet tagit slut gjorde Jenny upptäckten på mannens mobiltelefon. På mobilskärmen dök det upp en avisering om ett inkommande mejl. Jenny öppnade mejlet och fick en chock. Hennes man hade haft långa mejlkonversationer med en man och delat bilder.

– Det var flera nakenbilder på mig och andra kvinnor. Jag kände mig oerhört smutsig. Jag kunde inte för mitt liv föreställa mig att han kunde göra något sådant här.

Jenny försökte lämna in telefonen till polisen. Men eftersom hon inte hade juridiskt rätt att lämna in telefonen dröjde det innan åklagare fattat beslut om att telefonen kunde beslagtas. Under tiden fotograferade hon själv av mejlkonversationen och alla bilderna.

Men när polisen väl fick telefonen då hade den hunnit låsa sig och behövde skickas till experter för att låsas upp.

– De hade ju bevisen! De borde kunnat lösa det här på en eftermiddag. Istället dröjde det månader.

Mannen hann avlida innan det utredes

Polisutredningen hann aldrig avslutas. Under tiden hann mannen avlida. Och i och med det lades också polisutredningarna ner.

– Jag förstår att man inte kan åtala en död människa, men bilderna finns ju kvar på nätet. Det är fruktansvärt kränkande.

Efter dödsfallet pågår nu bouppteckningen. Jenny har fått besked av polisen att hon själv får försöka driva saken vidare.

*Jenny heter egentligen någonting annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.