Priset på bostadsrätter i Skåne har ännu inte påverkats av coronakrisen. Foto: Bengt Rosenhall TT bild

Slopade gruppvisningar och handsprit på grund av corona

Uppdaterad
Publicerad

Mäklarsamfundet och flera av Skånes mäklarbyråer menar att marknaden i regionen hittills bara har tappat marginellt sedan coronavirusets intåg. Branschen rustar nu genom att erbjuda handsprit och separata visningar, samtidigt som oron för en långvarig pandemi växer.

– Det hände något efter helgen, plötsligt tappade vi ungefär en tredjedel av bostadsrättsköparna. Däremot är antalet villaköpare oförändrad, säger Peter Landgren, vd på Scandiamäklarna Landgren.

Johan Nordenfelt som är informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling har märkt en marginell nedgång i antalet intresserade köpare.

Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling tror att bostadsmarknaden kommer att mattas av om det blir stor recession.

– Det handlar om ett bortfall av de så kallade fönstershopparna – de som går på visningar inte för att köpa, utan för att bilda sig en uppfattning om olika bostadstyper.

Likaså Fastighetsbyrån:

– På lokal basis märker vi ingen större skillnad, lite färre kunder men lika mycket sålt, säger Daniel Saveman, franchisetagare på Fastighetsbyrån.

Björn Wellhagen, vd på Mäklarsamfundet tror att priset på bostäder inte kommer att sjunka än på ett tag, men menar precis som mäklarna att om coronapandemin pågår några månader till, så är en recession på bostadsmarknaden oundviklig.

Björn Wellhagen som är vd på Mäklarsamfundet menar att bostadsmarknaden ännu inte har påverkats coronavirusets framfart.

Ny visningsstrategi

Alla mäklare som SVT Nyheter har pratat med har lagt om sin visningsstrategi. De tar numera aldrig kunderna i hand, ser till att det alltid finns handsprit på plats och har visningarna för färre personer åt gången.

Hemnet erbjuder hjälp med livestreamade visningar, men inga mäklare ser det som en lösning på problemet.

– Jag tror inte att det kommer att fungera med enbart streamade visningar. De som ska köpa en bostad vill också både smaka och känna på den innan de slår till, säger Peter Landgren på Scandiamäklarna Landgren.

Peter Landgren på Scandiamäklarna Landgren har märkt en liten nedgång i intresset för bostadsrätter. Foto: Fanny Berg

Johan Nordenfelt på Erik Olsson Fastighetsförmedling har ytterligare ett argument mot livetreamade visningar:

– Köparen har alltid undersökningsplikt och det måste göras på plats.

Mäklarsamfundet jobbar nu med att försöka underlätta situationen för mäklare. Björn Wellhagen ser kontraktsskrivningen som ett problem i coronatider, och mäklarsamfundet har därför skickat ett förslag till regeringen om att kontrakt en tid framöver ska kunna skrivas under digitalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.