Målarmusslan tillbaka i Fyleån

Uppdaterad
Publicerad

Idag återintroduceras målarmusslan i Fyleån. För första gången någonsin har man lyckats lista ut vad som krävs för att den ska trivas.

Giftiga utsläpp och försurat vatten tog för flera årtionden sedan kål på den sista målarmusslan i Fyleån. Idag ska den återinta åns botten och visa forskarna om vattenkvaliteten har förbättrats tillräckligt för att den ska överleva. Ivan Olsson är projektledare för Målarmusslans återkomst och säger att den fungerar som en indikator på åns vattenkvalitet.

– Om målarmusslan trivs betyder det att vi har lyckats reparera gamla misstag. Då vet vi att vattenkvaliteten är så pass bra att även andra musslor och fiskar kan leva där, säger han.

Fastnar på gälarna

Det är först nu som man har lyckats odla fram målarmusslor. När en målarmussla fortplantar sig släpper den först ut ägg i vattnet som sedan måste fastna på gälarna på en speciell fisk. Där sitter musslan kvar ett tag och parasiterar på fisken innan den släpper taget och singlar ner på flodbottnen.

Innan visste man inte vilken fisk det var målarmusslan var beroende av men nu har forskaren Lea Schneider och hennes team kommit fram till att det är stensimpans gälar som attraherar musslan.

Tror den ska klara sig

Om det skulle visa sig att vattenkvaliteten fortfarande är dålig och musslorna dör får man sätta sig vid ritbordet igen, men Ivan Olsson tror att målarmusslan kommer trivas i sina gamla vatten.

– Vi har gjort flera olika tester och jag tror verkligen att den kommer att klara sig. Den här musslan blir 70 år gammal och det tar ett tag innan den utvecklats tillräckligt för att vi ska kunna se om det fungerar eller inte. Först om fyra till tio år har vi facit i hand, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.