Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I det här huset skulle Malin Svensson flytta in men nu får hon inte lån från banken efter att avgiften höjts med 35 procent. Foto: Otto Johansson/SVT

Avgiften chockhöjdes – nu har Malin inte råd att flytta in i drömlägenheten i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

För ett och ett halvt år sedan köpte Malin Svensson sin drömlägenhet i Malmö. När det skulle bli dags att flytta in får hon inte längre lån av banken efter en avgiftshöjning på drygt 35 procent.

När Malin Svensson skrev på ett förhandsavtal för drygt ett och ett halvt år sedan var prognosen att månadsavgiften skulle ligga på 4 600 kronor och för det beviljade banken lån.

För drygt ett halvår sedan kom beskedet från byggbolaget Serneke att avgiften höjs till 6 100 kronor på grund av ränteläget, inflationen och elpriserna. Med den höjningen ville inte Malin Svenssons bank, eller ett antal andra banker hon varit i kontakt med, längre bevilja henne lånet.

Väsentlig ändring

I det förhandsavtal hon skrev på står skrivet att köparen har rätt att bryta avtalet om en väsentlig förändring av avgiften sker.

Något Malin Svensson tolkade att den 35-procentiga ändringen skulle vara – men Serneke höll inte med.

– Vi ser att höjningen är motiverad för att möta omvärldsläget och det är en samhällsutveckling som ligger utanför vårt ansvar, säger Sernekes presschef Johan Live.

Så här förklarar byggbolaget Serneke avgiftshöjningen:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sernekes presschef Johan Live menar att höjningen beror på omvärldsläget. Foto: Otto Johansson/SVT

Sälja själv

Bolagets förslag är att Malin Svensson själv ska försöka sälja lägenheten innan hon flyttar in.

– Jag vet ju hur bostadsläget ser ut i dag. Skulle det vara att jag inte får sålt blir tvingad att köpa den. Jag vet inte hur det skulle gå till eftersom jag inte får lån.

Hon har nu anlitat en jurist och är i kontakt med åtminstone två till som hamnat i samma sits med lägenheter på Sege Park. De hoppas ännu att det ska gå att frånträda avtalet med Serneke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.