Kontraktet mellan Axels nöjesfält och Malmö stad löpte ut i höstas.
Senast 13 januari ska intresseanmälningarna vara inne från dom som vill driva tivolit i Folkets park och även Axels Nöjesfält, som i många år skött karusellerna, är välkomna att lämna en intresseanmälan.
– Alla är välkomna, säger Gunnar Ericson, stadsträdgårdsmästare i Malmö stad.
– Vi tjänade 6 000 kronor i månaden, säger förre tivoliarbetaren Valeri.
De rumänska arbetarna har 70 timmars arbetsvecka
– Arbetsvillkoren är käpprätt åt skogen, säger Susanne Blom, ombudsman på Hotell och restaurangfacket.
Företaget bakom Axels Nöjesfält och Busfabriken har skrivit på svenskt kollektivavtal som skulle ge 80 kronor i timmen. Men avtalet tillämpas inte för de rumänska arbetarna.
Malmö Folkets Park byggdes av arbetarrörelsen som kämpade för arbetarnas rättigheter. Bland de nutida arbetarna i Folket park är det bara ett fåtal som har bett facket om hjälp:
– Får arbetsgivaren veta att de har kontaktat facket så kan anställningen upphöra, säger Susanne Blom, ombudsman på Hotell och restaurangfacket.
Flera gånger under 2000-talet har medierna rapporterat om hur utländska arbetare utnyttjas av Axeös Nöjesfält.
Inga anmärkningar mot tivolit
Men så länge inte företaget döms för olagligheter är de välkomna i Malmö. Därför är det mycket möjligt att Axels nöjesfält får förnyat fortroende som entreprenör i Malmö folkets park.
– Vi har inte haft anmärkningar på Axels nöjesfält under den här perioden utan de har fullföljt sina skyldigheter mot oss, säger Gunnar Ericson.
– Vi ska försöka påverka Malmö stad att inte anlita entreprenörer som betalar 20 kronor i timmen, säger Susanne Blom på Hotell- och restaurangfacket.