Malmö – Axels tivoli kan få nytt kontrakt

Uppdaterad
Publicerad

Axels Nöjesfält kan få förnyat förtroende att driva karusellerna i Malmö, trots Sydnytts avslöjande om att företaget betalar rumänska tivoliarbetare 20 kr i timmen.

Kontraktet mellan Axels nöjesfält och Malmö stad löpte ut i höstas.

Senast 13 januari ska intresseanmälningarna vara inne från dom som vill driva tivolit i Folkets park och även Axels Nöjesfält, som i många år skött karusellerna, är välkomna att lämna en intresseanmälan.

– Alla är välkomna, säger Gunnar Ericson, stadsträdgårdsmästare i Malmö stad.

– Vi tjänade 6 000 kronor i månaden, säger förre tivoliarbetaren Valeri.

De rumänska arbetarna har 70 timmars arbetsvecka

– Arbetsvillkoren är käpprätt åt skogen, säger Susanne Blom, ombudsman på Hotell och restaurangfacket.

Företaget bakom Axels Nöjesfält och Busfabriken har skrivit på svenskt kollektivavtal som skulle ge 80 kronor i timmen. Men avtalet tillämpas inte för de rumänska arbetarna.

Malmö Folkets Park byggdes av arbetarrörelsen som kämpade för arbetarnas rättigheter. Bland de nutida arbetarna i Folket park är det bara ett fåtal som har bett facket om hjälp:

– Får arbetsgivaren veta att de har kontaktat facket så kan anställningen upphöra, säger Susanne Blom, ombudsman på Hotell och restaurangfacket.

Flera gånger under 2000-talet har medierna rapporterat om hur utländska arbetare utnyttjas av Axeös Nöjesfält.

Inga anmärkningar mot tivolit

Men så länge inte företaget döms för olagligheter är de välkomna i Malmö. Därför är det mycket möjligt att Axels nöjesfält får förnyat fortroende som entreprenör i Malmö folkets park.

– Vi har inte haft anmärkningar på Axels nöjesfält under den här perioden utan de har fullföljt sina skyldigheter mot oss, säger Gunnar Ericson.

– Vi ska försöka påverka Malmö stad att inte anlita entreprenörer som betalar 20 kronor i timmen, säger Susanne Blom på Hotell- och restaurangfacket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.