Malmö – För mycket ultraljud kan skada foster

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit en trend bland blivande föräldrar att titta på sitt barn i magen oftare än vad sjukvården kan erbjuda, och många söker sig därför till privata kliniker. Men det är skadligt, menar kritikerna.

Att kolla könet: 1000 kronor.

3D-bilder och film på ultraljudsundersökningen: 1600 kronor.

En marknad har vuxit fram för privata ultraljudsundersökningar, eftersom alltfler blivande föräldrar vill se bebisen i magen innan den föds. Men kritikerna menar att ultraljudsundersökningar kan göra mer skada än nytta.

Lilla Noa är 31 veckor gammal och ska enligt planerna födas i juni.

Idag får hans föräldrar Bart och Josefine Mendonca från Viken veta att han utvecklas fint.

Men de får också det där lilla extra för 1600 kronor: tredimensionella bilder och en film med sig hem på hela ultraljudsundersökningen.

– Vi kan knappt hålla oss, vi vill ju se honom nu. Och det här är nästan som att se honom på riktigt, skrattar Bart.

– På det första ultraljudet i vecka 18 fick vi veta att han mådde bra – den här gången handlar mer om nyfikenhet. Han ser ut att ha min näsa men pappas storlek, säger Josefine.

Varje vecka kommer runt 50 kunder till Emmakliniken i Malmö, som öppnade i fjol.

Kliniken är den enda privata i Sydsverige och intresset växer hela tiden bland gravida som vill ha en eller flera förhandstittar på fostren eller bebisarna.

– Vi blev faktiskt förvånade över det stora intresset. Men nu har vi planer på att öppna fler filialer i Sverige, säger René Ludwigs som driver kliniken.

Här erbjuds tester för att riskbedöma kromosomrubbningar för 2500 kronor. Sådana tester får inte alla gravida i Sverige, reglerna varierar beroende på bostadsort. Malmö och Lund erbjuder testerna, men till exempel inte Kristianstad och Helsingborg.

Därför väljer många att köpa de undersökningarna privat.

Men hit kommer också många för att tillfredsställa sin nyfikenhet.

Den utvecklingen möter kritik från flera håll:

– Man ska inte utsätta fostet för ultraljud om det inte är medicinskt motiverat. Forskningen visar att hjärnceller hos möss har påverkats. Och studier på människor visar att risken att bli vänsterhänt ökar, förklarar professor Lil Valentin.

Hon är chef på UMAS ultraljudsavdelning och poängterar att vinsterna med ultraljud är fler än riskerna, så länge undersökningarna görs sparsamt i medicinskt syfte, ofta runt vecka 18-20.

– Man kan tycka att det är en bagatell att bli icke-högerhänt, men det tyder på att hjärnans utveckling kan ha påverkats. Så länge vi vet så lite om konsekvenserna, ska man inte göra ultraljudsundersökningar för underhållningens skull, menar Lil Valentin.

Men René Ludwigs på Emmakliniken håller inte med:

– Inga studier har kunnat bevisa att ultraljud är farligt. Omvänd bevisbörda gäller ju ingen annanstans. Och många andra länder gör betydligt fler ultraljudsundersökningar än vi i Skandinavien, påpekar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.