Maj-Britt Johansson och hennes dotter Stina Hertman tycker de mobila teamen ska erbjudas fler patienter. Även Birger Stamer, sjuksköterska i mobila vårdteamet, ser många fördelar. Hör mer i klippet. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Malmö först i landet med akut sjukvård i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Modern teknik och villiga patienter gör att Malmö kan erbjuda akut sjukvård i hemmet.

– Patienten får valet av sin läkare på akuten eller på avdelningen att fortsätta sin vård på sjukhus eller att få behandling i hemmet, säger Elina Opasiak, strateg på hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen i Malmö.

Det kallas för ”Nära vård” och bygger på att ett mobilt team med sjuksköterska och läkare gör hembesök. Sjukvården avlastas och patienten slipper ligga på sjukhus utan kan få vård i sitt eget hem.

– Jag tycker jag får en fantastisk vård och det är jätteskönt att slippa åka till sjukhuset, säger Maj-Britt Johansson som bor en lägenhet i centrala Malmö.

Sedan mitten av maj har hon fått besök av ett vårdteam från den regionala och kommunala primärvården. Maj-Britt tillhör gruppen äldre. De som har en kronisk sjukdom eller är multisjuka och som erbjuds ett utökat läkarstöd i hemmet istället för sjukhusvård.

Malmö är först i landet

I höst erbjuds även yngre akut sjukvård i hemmet.

– Detta är framtidens sjukvård. Nya digitala lösningar, nya läkemedel och nya behandlingsmetoder möjliggör mer sjukvård i hemmen, säger Elina Opasiak.

Patienterna kan kommunicera med läkare via pekplatta. De uppmanas att själva rapportera in sin vikt, temperatur och blodtryck.

Funnits sedan 2013

Är det här primärt ett sätt att spara pengar inom sjukvården?

– Nej, det är det inte. Det här är valfritt. Vill du vårdas i ditt hem och ser fördelar ska du kunna få erbjudandet, säger Elina Opasiak.

Malmö har haft mobila team sedan 2013. Det finns åtta bilar och en nionde rullar ut nu med fokus på  ”Akut sjukhusvård i hemmet”. Det finns även i mellersta Skåne mobila vårdteam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.