Malmö – Gym får ha avdelning för kvinnor

Publicerad

Gym får ha särskilda avdelningar för kvinnor utan att det strider mot lagen. Det konstaterar jämställdhetsombudsmannen, Jämo.

Gymmet Fitness24Seven i Malmö inrättade en kvinnoavdelning, men en man kände sig diskriminerad och Jämo-anmälde. I anmälan hävdade han att kvinnorna fick mer för pengarna, när de köpte ett träningskort, eftersom de fick större utrymme och fler maskiner att träna på.

Motiverad särbehandling
Jämo konstaterar att lagen förbjuder at någon behandlas sämre än andra på grund av kön. Förbudet mot könsdiskriminering gäller dock inte om särbehandlingen ”kan motiveras av ett berättigat mål och de medel som används är lämpliga och növdändiga för att uppnå målet.” skriver myndigheten.

Målet i det här fallet är att kvinnor, genom en egen avdelning, ska kunna träna utan att drabbas av ”sexualiseringen av det offentliga rummet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer