Foto: Johan Dernelius/SVT

Malmö har flest skjutningar per invånare

Publicerad

Det har inträffat ungefär 60 skjutningar om året i Malmö de senaste åren. Siffrorna talar enligt forskaren Manne Gerell för att 2017 blir det värsta året på länge.

Sverige sticker ut jämfört med flera europeiska länder när det kommer till rapporterade skjutningar, enligt färsk forskning. Jämfört med de nordiska grannländerna har Sverige flest skjutningar per capita och inom landet är problemen störst i Malmö.

– Det låg ganska stabilt fram till 2016 när det ökade litegrann och nu ser 2017 ut att bli ännu värre, säger Manne Gerell som är forskare i kriminologi vid Malmö högskola om skjutningarna i Malmö.

Skjutningarna i Malmö har bidragit till att Sverige nu placerar sig högt på listan över europeiska länder som drabbats av skjutningar.

LÄS MER: Trots att flera kriminella är inlåsta kan skjutningarna fortsätta

– Där placerar sig Sverige ganska högt men inte högst. Det finns en del länder i Sydösteuropa som ligger högre. I Sverige är Malmö klart värst i landet, per invånare. Det skjuts mer i Stockholm men det är tre gånger så stort som Malmö säger Manne Gerell.

Antal incidenter när det skjutits skarpt. – En incident kan handla om ingen skjuten eller flera skjutna. Notera även att det avseende Stockholm handlar om hela länet, för Malmö är det Malmö och Burlöv, och för Göteborg är det Göteborgs kommun samt ett par småkommuner. Detta är polisdata som rensats för att bli så jämförbar som möjligt, men det finns säkerligen avvikelser där skjutningar missats eller felaktigt inkluderats – datan är också mindre tillförlitlig för dom tidigare åren, säger Manne Gerell. Foto: Sturup, Rostami, Gerell

Han säger att vissa städer i sydöstra Europa och vissa regioner i Italien ligger högre. Däremot saknas det studier som tydligt kan jämföra hur drabbat Malmö är av skjutningar jämfört med andra europeiska städer.

– Men det är definitivt en hög nivå på det dödliga skjutvapenvåldet i Malmö. I Västeuropa är det få städer som har samma nivå, säger Manne Gerell.

Den största ökningen av de personer som är inblandade i skjutningar sker i åldrarna 15-29 år.

– Det är de som oftare blir skjutna och de som oftare skjuter, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer