I september firades Malmö operas 75-årsjubileum. Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö opera går mot mångmiljonförlust

Uppdaterad
Publicerad

2019 ser ut att bli det tredje förluståret i följd för Malmö opera. En av orsakerna är att ledningen räknat med större offentliga bidrag än vad operan sedan fick, rapporterar P4 Malmöhus.

– Det vi upplevt är att vi fick ett lägre bidrag från stat, kommun och region än vi hade budgeterat med. Samtidigt har vi lönekostnader som stiger, säger vd Michael Bojesen till radion.

Under året har operan firat 75-årsjubileum och för detta hade man begärt extra anslag. Trots att dessa inte beviljades genomfördes firandet som planerat, bland annat med en turné. Ytterligare en anledning till den dåliga ekonomin är att operan ”Höstsonaten” inte lockade så mycket publik som förväntat.

Enligt prognos går operan back med 9,5 miljoner kronor i år.

– Vi har fortfarande eget kapital som vi kan ta pengar från, så det kommer inte drabba skattebetalarna. Vi tar det här på största allvar, det är inte acceptabelt att vi inte har en årsredovisning som visar noll förlust, säger Michael Bojesen till SVT Nyheter Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.