De flyktingbarnen, som lyckas fly från krigsområden, färdas oftast i lastbilar genom Europa. De som tar sig ända fram till Malmö, hamnar på ett av de tre boendena för ensamkommande flyktingbarn. På pappret är det tänkt att de ska stanna där i bara några dygn, men i verkligheten blir vistelsen oftast längre.
Men det är inte bara ungdomarnas vistelse som är tillfällig där. Hela verksamheten av dessa korttidsboenden är tillfällig, vilket skapar oro bland personalen.
– Det var ovisst att inte veta hur länge man skulle få jobba och vad som skulle hända. Mår inte personalen bra, så påverkar det säkert även flyktingbarnen, säger Anna Ravelid, f.d. personal på ett av korttidsboendena, Humania. – Det är lite vanskligt om vi ska vara en trygghet för dem, om vi inte är trygga själva i vår anställning, tycker Ravelid.
Korttidsboenden för ensamkommande asylsökande barn – Humania, Tempo och Duvan – skapades juli 2007. Från att ha varit ett ansvar för Migrationsverket, fick då kommunen ta över boende och omvårdnad av dessa ungdomar. Och omvandlingsprocessen fick genomföras hastigt.
Behovet av att skapa boendena och anställa ny personal uppstod i samband med en lagändring, enligt Sema Soer, som är enhetschef på Malmö stads Social resursförvaltning. Då hade man bara en månad på sig för att genomföra förändringarna.
Ett femtiotal personer är anställda på dessa korttidsboenden idag. Förutom dem jobbar här en hel del timanställda. Men eftersom verksamheten styrs av tillströmningen av asylsökande barn, kan man inte planera något långsiktigt. Och man kan inte heller erbjuda några trygga anställningsformer för personalen. Anställningstiden här är oftast bara några månader lång. Men trots det är det inte så många som har valt att söka andra – tryggare – jobb.
– Ur vår grundstyrka har vi tappat några medarbetare. Och det beror kanske på att vi kunde erbjuda bara kortsiktiga kontrakt, som varierade mellan tre och sex månader, säger Anna-Karin Wennerström Glans, sektionschef på korttidsboendet Humania.
Migrationsverkets statistik visar en ständig ström av asylsökande barn till Malmö under 2008. Enligt prognoserna, behovet av korttidsboendena ska finnas även i framtiden. Därför jobbar Socialresursförvaltningen nu på att utarbeta ett förslag för kommunen om att göra boendeverksamheten permanent. Beslutet väntas att komma i början av nästa år.