Vissa personer tycks inte gilla att Prideflaggan hissats i stadsdelen Tensta. Foto: SVT

Malmö Pride växer och lockar fler sponsorer

Uppdaterad
Publicerad

Pridefestivaler poppar upp runt om i landet och allt fler företag bidrar med sponsorpengar. Nu strävar arrangören i Malmö efter att hitta en balans mellan att växa och samtidigt behålla integriteten.

I Malmö har det arrangerats Pridefestivaler sedan 1995, men det är egentligen först i år som evenemanget vuxit på riktigt. Regnbågsfestivalen, som avslutas i helgen, har lockat ett tjugotal företag som bidrar med pengar, varor eller tjänster – att jämföra med bara en privat sponsor året innan.

– Vi har haft en enorm utveckling. Det är en Pridevåg på gång över hela landet, säger festivalgeneralen Filip Filipek.

Även Stockholm Pride kan konstatera att antalet samarbetspartners har ökat i år. Där står sponsorpengar för hälften av festivalens budget, enligt festivalledningen.

”En balansgång”

Men det finns kritiker som menar att Pridefestivalerna bör akta sig för att tappa sin integritet när pengarna strömmar in. Begreppet ”pinkwashing” beskriver hur företag av strategiska skäl gärna vill marknadsföra sig som hbtq-vänliga för att på så sätt locka nya kunder, utan att för den skull ta ställning för hbtq-rättigheterna under årets övriga dagar.

Utvecklingen med fler sponsorer är inte enbart positiv, menar Steve Krauss, ordförande för RFSL Malmö, som arrangerar festivalen.

– Det är en balansgång. Vi behöver sponsring men inte av företag som är hbtq-vänliga en gång om året, säger han.

Hittills har det gått bra, tycker han. Festivalen lägger också stor vikt vid att företagen genomför någon form av värdegrundsarbete innan de blir aktuella som sponsorer.

– Men det finns en sådan risk när man växer sig större. Det gäller att inte börja tumma på sina principer, säger Steve Krauss.

Köpkraften 100 miljarder

För ett par år sedan uppskattade organisationen Företagarna att homosexuella personers köpkraft i Sverige uppgår till 100 miljarder kronor. Rapporten ”Rosa pengar och rosa företag” visade också att företag har mycket att vinna på att marknadsföra sig gentemot hbtq-personer.

Men det går inte att bara sponsra en Pridefestival utan att också arbeta med hbtq-medvetenheten internt. Trovärdigheten är viktig för de medvetna konsumenterna, menar Patrik Nilsson, analytisk chef på Företagarna.

– Varumärket går djupare än loggan. Man måste visa att man är en öppen arbetsgivare för att kunna sälja sina produkter. Det ena går inte utan det andra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.