Love park i Philiadelphia ska återskapas i Malmö Foto: ARKIV: TT/Douglas Bovitt/AP

Malmö ska återskapa unik amerikansk skatepark

Uppdaterad
Publicerad

Med originalstenar från den numera rivna Love Park i Philadelphia planerar gatukontoret i Malmö att återskapa en del av den unika skatemiljön i Malmö.

Gustav Svanborg Edén som är skatesamordnare i Malmö Stad har varit i kontakt med Philadelphia och representanter från staden gick med på att skeppa iväg en del av originalbeläggningen i granit, mot att Malmö stad står för fraktkostnaden.

Ikonisk skatemiljö

Love Park är en ikonisk skatemiljö som blev stilbildande i stora delar av världen både för hur sporten utövades och hur skateboardmiljöerna utformades.

Tidigare hade skateboardåkningens inspiration kommit från skolgårdar i södra Kalifornien, men när Love Park lyftes fram i skateboardsammanhang fick det en stor genklang inte minst i Europa, säger Gustav Svanborg Edén, skateboardsamordnare vid gatukontoret i Malmö.

Det var framförallt idén om att se skateboardåkning som en integrerad del i stadsmiljön som blev stilbildande i början av 90-talet och som sedan dess har varit en vanlig syn på sporten, inte minst hur Malmö stad tänker när man anlägger skateboardmiljöer, berättar Gustav Svanborg Edén.

Hundratal granitstenar ska flyttas

Han tar konsthallstorget och Värnhemstorget i Malmö som exempel på hur gatukontoret medvetet tänker för att bygga skateboardvänliga miljöer och därigenom skapa ett socialt liv på platser och torg.

Exakt hur stor yta av Love Park från Philadelphia som kommer att återuppbyggas i Malmö och var den ska placeras är ännu inte beslutat, men det verkar bli en ganska stor yta.

-Totalt kanske det rör sig om ett hundratal granitstenar, de största är 1X1 meter. Det kommer bli både ytbeläggning och kantstenar, säger Gustav Svanborg Edén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer