Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Malmö stad bryter med Arabiska bokmässan Foto: Firas Razak/SVT

Malmö stad bryter med Arabiska bokmässan

Uppdaterad
Publicerad

Malmö kommun avslutar samarbetet med den Arabiska bokmässan. Anledningen är att man via länkar på mässans sajt kunnat köpa antisemitisk litteratur.

– Det är helt oacceptabelt och det bryter mot de regler som finns för att få kulturstöd, säger Jennie Järvå, enhetschef för Kulturanalys och stöd på kulturförvaltningen.

Den arabiska bokmässan i Malmö inleddes i fredags. Malmö stad har bidragit med 150 000 kronor och har också planerat samarrangemang. Men nu bryter man alltså omedelbart samarbetet. Anledningen är att man via mässans sida kunnat köpa antisemitisk litteratur.

– Det är väldigt viktigt att vi visar att det här är absolut inte okej, säger Jennie Järvå.

Under förmiddagen var länken borttagen från bokmässans hemsida.

Första året med stöd

Den arabiska bokmässan har arrangerats under flera år i Malmö. Då har studieförbundet Ibn Rushd varit arrangör. Under de åren gav kommunen inget ekonomiskt stöd, eftersom studieförbund inte kan få den här sortens kulturstöd. Till i år bildades därför en särskild arrangörsförening.

Malmö stad gav sitt stöd med särskilda villkor. Kraven är desamma som ställs på alla nya bidragsmottagare, bland annat ska en uppföljning göras efter arrangemanget för att säkerställa att pengarna använts på rätt sätt och att målen har uppnåtts. Men på onsdagsmorgonen meddelade Malmö stads kulturdirektör, Pernilla Conde Hellman, att man ska undersöka om man kan kräva tillbaka pengarna. Hon hoppas även att andra som bidragit till mässan, så som Kulturrådet, markerar mot det som har hänt.

– Vi ska se om vi kan göra gemensam sak med Kulturrådet. Vi är fullständigt chockade över det här, säger Pernilla Conde Hellman.

Kontroversiellt studieförbund

Studieförbundet Ibn Rushd som drog igång den arabiska bokmässan ger ekonomiskt stöd till årets mässa. Förbundet är inte okontroversiellt, bland annat har det anklagats för att ha starka band med Muslimska brödraskapet och krav har kommit från flera håll att kommuner och myndigheter inte ska ge bidrag. Pernilla Conde Hellman vill inte kommentera det, utan hänvisar till att Folkbildningsrådet utrett verksamheten.

”Förbjuder all diskriminering”

I en skriftlig kommentar skriver arrangörerna bland annat:

”Vi vill tacka de som uppmärksammade oss på att det fanns en bok listad på sajten som bryter mot våra principer om att avvisa antisemitism och respektera alla religioner. Precis som förra året har vi kontrakt med alla bokförlag som har som villkor att acceptera reglerna som förbjuder all typ av diskriminering inklusive antisemitism.”

Enligt Estabrak Essat, administrativ samordnare för Arabiska bokmässan, har det faktum att mässan i år är digital skapat nya utmaningar.

– Vi har skapat konton till varje förlag där de kan lägga upp sina böcker på vår hemsida och det har vi inte kontrollerat. Vi ber så hemskt mycket om ursäkt och tar på oss att vi gjorde fel som inte kollade vad bokförlagen lagt upp, säger Estabrak Essat till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer