Foto: Ola Torkelsson/TT

Malmö stad nära krisläge två

Uppdaterad
Publicerad

Om den strida strömmen av ensamkommande flyktingbarn till Malmö fortsätter, riskerar kommunen att gå in i krisläge två: ”allvarlig händelse”.

Från att ha tagit emot ungefär 40 ensamkommande flyktingbarn i veckan, så har den siffran sedan sommarens början stigit till hundratalet per dygn. Som ankomstkommun har staden ett ansvar att ge barnen tak över huvudet och behovet av sovplatser har den senaste tiden varit enormt.

Fortsätter den takten, menar man på Malmö stad att man kan kommer gå in i en ny krisnivå.

– Vi har fått signaler av Migrationsverket att det kommer fortsätta komma hundratals ensamkommande barn varje dag. Inom tio dagar kan det röra sig om att vi behöver skaffa temporära sovplatser till 600-700 barn. Då riskerar vi att gå in i krisläge två, säger Per-Erik Ebbeståhl som är trygghets- och säkerhetsdirektör vid Malmö stad.

Central krisledning sätts in

Kommunen är i nuläget i krisläge ett, som innebär ”störning”, sedan ett par veckor tillbaka. Då får den ansvariga förvaltningen, i detta fallet sociala resursförvaltningen, hantera krisen själv men med stöd från den centrala krisledningen.

– Det har hänt flera gånger innan, exempelvis i somras när det var upprepade granatattacker.

Krisnivå två, ”allvarlig händelse” betyder att förvaltningen inte själv kan hantera krisen gott nog.

– Då behöver man flytta resurser till den drabbade förvaltningen. Krisläge två har vi inte varit i sedan tsunamikatastrofen år 2004, säger Per-Erik Ebbeståhl.

Vid krisläge tre: ”extraordinär händelse” så är många människor drabbade av krisen och i stort sett hela kommunen, ett läge som ingen storstad någonsin har gått in i.

Helgens sovplatsbrist löst

Under fredagen rådde det akut brist på temporära sovplatser inför helgen. Då beräknade Malmö ta emot runt 300 ensamkommande flyktingbarn, något som man runt lunch inte hade plats för.

– Men under dagen har vi fått tag på skolor som inte används för tillfället och även hotell som kan ge tak över huvudet. Så det är löst om det kommer så många, säger Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör vid Malmö stad.

Jakten på bostäder har varit intensiv. I veckan öppnade exempelvis sju stugor i Hästveda i norra Skåne som brukar användas som sommarkollo, dit Malmö stad skickade över 200 ensamkommande flyktingbarn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer