Enligt förskoleförvaltningen kan kostnaden för blöjor landa på mellan 3,5 och tio miljoner för Malmö stad. Foto: Leonora Toplica/TT

Malmö Stads blöjnota kan landa på flera miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en dom från förvaltningsrätten i Stockholm och kammarrätten ska blöjor vara gratis på förskolor. Det innebär att kommunen får stå för kostnaderna. För Malmö Stad kan notan landa på mellan 3,5 och tio miljoner kronor, något som Malmös småbarnsföräldrar har delade åsikter om.

På sagolekplatsen i Malmö spenderar flera småbarnsfamljer torsdagseftermiddagen med lek. Läraren Hannah Wiktorsson är där med sina två barn och hon är kritisk över blöjtvisten och hur det kan komma att påverka förskolebarnen.

– Jag tycker att föräldrar ska stå för blöjor själv, det kommer vara alldeles för mycket pengar och de pengarna kommer att tas från något annanstans för att läggas på det, säger hon.

Nada Muhi har två barn och berättar att det kan vara en stor ekonomisk påfrestning för familjer med flera barn. Hon påpekar också att alla barn inte tål en och samma blöjsort.

– Om man har två eller tre barn så blir det jobbigt att köpa flera paket blöjor, det kostar mycket. Därför tycker jag att det är bra om man får gratis blöjor på förskolan. Men det är inte bra om man ska sparka personal för att få gratis blöjor, man får lösa det på ett annat sätt, säger hon.

Oklart regelverk

I flera kommuner är det bestämt att man ska ta med sig blöjor till förskolan. Men enligt Skolverket finns det inga regler för vad som måste ingå i maxtaxan för förskoleavgiften.

Stockholmsdomen har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen och om den vinner laga kraft så innebär det en förändring för samtliga förskolor i hela landet.

I Malmö går det ungefär 17 000 barn på förskolan. Enligt förskoleförvaltningen kan kostnaden för blöjor landa på mellan 3,5 och tio miljoner för Malmö stad. En budget som kommunen i nuläget inte har, då beräkningen är preliminär och kan komma att ändras beroende på olika faktorer som till exempel blöjpris.

– Antingen får det ske på bekostnad av förskoleverksamheten i övrigt. Eller så lyfter man upp det på en kommunpolitiskt övergripande nivå. Oavsett är det klart att det blir på bekostnad av annan verksamhet, säger Anna-Maria Deliv, kvalitets- och myndighetschef vid Malmö stad till TT.

Högsta förvaltningsdomstolen har ett halvår på sig att ge ett besked om huruvida blöjtvisten ska tas upp eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer