”Tidsfråga innan system slås ut” – stora brister i Malmö stads IT-säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny rapport finns det stora brister i Malmö stads IT-säkerhet. Flera allvarliga incidenter har inträffat och de riskerar att bli fler om inget görs.

Idag är datorer väsentliga för kommuners verksamhet i allt från äldreomsorg och socialtjänst till skolor och krisberedskap. Och enligt rapporten är det ”bara en tidsfråga” innan verksamhet störs ut.  Och det är många delar av kommunens uppdrag som kan påverkas.

– Vi har till exempel ett kostdatasystem som hjälper oss att producera skolmat. Låt säga att det slås ut. Då blir det kanske ingen skolmat, säger Christian Persson, IT- och digitaliseringschef på Malmö stad.

De flesta hackare är sannolikt inte intresserade av att stoppa matlagningen på skolorna men om de kan störa ut systemet så kan de kräva lösensummor för att starta det igen.

– Precis som många andra behöver vi höja ribban för IT- och informationssäkerhet, säger Christian Persson.

Rapporten är ännu inte presenterad för kommunledningen, men Christian Persson tror att han kommer få gehör för en upprustning av Malmö stads IT-säkerhet. Foto: Hans Larsson/SVT

Stora mängder stulen data

Undersökningen gjordes under tre veckor i somras och flera olika brister noterades. Under ett dygn i juni märktes att en dator plötsligt skickat 36,6 GB data till en okänd mottagare någonstans i världen. Rapporten jämför det med en utförsel av två lastbilslaster fulla med papper från Malmö stads verksamheter.

Men vad det är för data går inte att se. I värsta fall kan det vara sekretessbelagd information, men det kan även vara betydligt mindre allvarligt.

Med 28 000 anställda och såväl boenden som bibliotek i sitt nätverk finns det många punkter där IT-säkerheten i Malmö stad kan fallera.

– Vi kan aldrig bli helt säkra, men vi kan bli tillräckligt säkra.

Krävs åtgärder

För att komma till rätta med problemen rekommenderas en rad åtgärder, däribland utbildning av personal och ökad budget för IT-säkerhet. Men som alltid måste dessa pengar tas från något annat.

– Det är alltid en balansgång. Men när jag presenterar den här rapporten är jag helt övertygad om att vi kommer vara överens – detta är saker vi vill förändra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.