Foto: svt

Malmö stänger badhus och museer

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad tar nu krafttag för att möta den ökade coronasmittan. Bland annat stänger man badhusen för alla utom barn som går i simskola. Dessutom stänger man museerna och begränsar verksamheten på biblioteken. Men det blir inte något besöksförbud på äldreboenden.

Den ökade coronasmittan  i Skåne gör att kommunerna ser över sina verksamheter.

Malmö stad koncentrerar sig på att hålla igång verksamheter och aktiviteter för barn och unga. Alltså håller man fritidsgårdarna öppna, men där ska man koncentrera sig på de yngre barnen och gärna ha aktiviteter utomhus.

Skolan håller öppet

Grundskolan fortsätter att hålla öppet. Grundskolechef Anders Malmquist säger att antalet smittade i grundskolan är få och det handlar mest om lärare på högstadiet.

– I de yngre åldersgrupperna drabbas väldigt få och de barn som smittas får milda symptom, säger han.

Däremot blir det inget luciafirande  i skolorna och inte heller några arrangerade julavslutningar.

I Malmös gymnasieskolor har de senaste veckorna en fjärdedel av undervisningen skötts på distans. Och kommunen kommer att fortsätta att hålla gymnasierna öppna i viss utsträckning även i fortsättningen, distansundervisningen kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå.

– Det är oerhört viktigt att eleverna i grund och botten har undervisningen på plats, säger Lars Rehnberg, direktör för gymnasierna och vuxenutbildningsförvaltningen.

Slut för plugg på bibliotek

Malmö museum och konstmuseet stängs. Biblioteken kommer att vara öppna, men med begränsningar. Till exempel kommer det inte att finnas några studieplatser tillgängliga. Alla besök stoppas också på stadsarkivet.

Malmö stad vill uppmuntra till utomhusaktiviteter. Det blir ”Vinterdröm i Folkets park” som vanligt. Det ska bli bättre parkeringsmöjligheter i bland annat Bokskogen eftersom många vill vara ute i naturen just nu.

Inget besöksförbud

Malmö inför inte besöksförbud på sina äldreboenden. Däremot inför man som rutin att den som vill komma på besök ska ringa innan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.