Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malmö tingrätt råkade av misstag publicera namnen på flera unga sexualbrottsoffer. Hör mer i klippet. Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö tingsrätt röjde namn på sexualbrottsoffer

Uppdaterad
Publicerad

I en dom från tingsrätten i Malmö avslöjades namnen på flera unga brottsoffer i ett sexualbrottsmål. Misstaget har drabbat offren negativt, enligt målsägandebiträdet – som nu överväger att vidta åtgärder mot rätten:

– Jag är djupt chockad. I hela målet har vi varit extremt noga med sekretessen.

I Sverige är domar generellt sett offentliga. Det innebär att vem som helst kan begära att få ta del av domstolarnas beslut. Domstolarna gör dock sekretessprövningar, inte minst när det gäller sexualbrott där brottsoffren är unga. 

När Malmö tingsrätt skickade ut den aktuella domen fanns de unga brottsoffrens namn med. Utskicket gick ut till ett antal journalister som hade förbeställt domen.

– Det är helt klart ett mycket allvarligt misstag från tingsrättens sida. Vi har undersökt detta noga. Hittills har jag ingen annan förklaring än att det är ett mänskligt misstag i samband med att vi signerade den här domen, säger lagmannen Johan Kvart.

Misstaget är korrigerat

Tingsrätten har åtgärdat misstaget och om någon begär ut domen nu, så får man den rättade versionen där namnen är sekretessbelagda.  

Tingsrätten har också varit i kontakt med målsägandebiträdet som företräder brottsoffren och meddelat denna om misstaget begåtts.

Får det några konsekvenser för tingsrätten?

– Det är väldigt dåligt för förtroendet för tingsrätten. Vi har gjort allt vi kan få att rätta och minimera skadorna, men det är klart att det är dåligt för förtroendet, säger Johan Kvart.

”Orsakar skada för målsägandena”

Målsägandebiträdet säger till SVT att tingsrättens misstag har drabbat de målsägande.

– Jag är djupt chockad. I hela målet har vi varit extremt noga med sekretessen för att de målsägande ska förbli anonyma och så gör tingsrätten så här!

Kommer ni att vidta några åtgärder mot tingsrätten?

– Jag tittar på det nu. Flera av målsägandena har uttryckt en vilja om att vidta åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.