Västra Hamnen i Malmö. Ett av de områden som växer mest i staden just nu. Foto: Johan Nilsson/TT

Malmö växer mer än Stockholm och Göteborg tillsammans

Publicerad

Malmö fortsätter att växa så att det knakar. Förra veckan passerade kommunen för första gången 350 000 invånare.

Under de första sju månaderna 2021 ökade Malmö stads befolkning med 1689 personer samtidigt som Göteborg ökade med 1011 och Stockholms invånarantal till och med minskande med 46 personer.

En stor anledning till ökningen är en rekordhög inflyttning från andra skånska kommuner.

– Detta kan vara den högsta inrikesinflyttningen någonsin, men vi har bara data från 60-talet och framåt, säger Karl McShane, samhällsstrateg på Malmö stad.

Limhamn växer mer än Stockholm

Stadsdelen Limhamn har ökat mer i befolkning än hela Stockholms stad.

– Det är Stockholm som är konstigt, inte Limhamn, säger Karl McShane. Till exempel var utflyttningen så stor förra året att Stockholms befolkning under några månader minskade.

Ingen pandemieffekt

Medan både Stockholm och Göteborgs kommuner sett en högre utflyttning under coronapandemin har Malmö legat kvar på samma nivåer som tidigare. Invandringen till Malmö sjönk däremot med upp till 30 procent till följd av pandemin och ny striktare lagstiftning. Enligt Malmö stads beräkningar kommer invandringen vara fortsatt lägre de kommande åren.

En stor del av de som flyttar till Malmö är unga, som flyttar till staden för att studera eller för att börja jobba efter avslutade studier.

– Det är en kul period i livet att bo i en storstad. Och Malmö har ett stort utbud av mat och nöjen, säger Karl McShane.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer