• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Foto: Julia Åberg

Legendariska skor visar vägen

Uppdaterad
Publicerad

De trampar inte längre några röda mattor i den här världen. Men nu har skorna efter nitton Malmöartister förevigats på en bro i centrum.

Minnesmärket ”Way to Go” är skapat av konstnären Åsa-Maria Bengtsson, som fick uppdraget av Malmö stad. Verket består dels av en matta i röd sten, som kvällstid projiceras ut mot kanalen på Davidshallsbron i Malmö.

– När mörkret faller hoppas jag att folk ska kunna få känslan av en magisk och kontemplativ upplevelse, säger Åsa-Marie Bengtsson.

På respektive sida av mattan finns de nitton skoparen. Artisterna som fått sina skor avgjutna har alla haft betydelse för Malmö. På de tillhörande skyltarna finns namn som Edvard Persson, Git Gay och Nils Poppe.

Tåspetsarna på respektive par är riktade mot den specifika plats i staden där artisten upplevde höjdpunkten av sin karriär. Eva Remaeus skor pekar till exempel mot det gamla SVT-huset på Jägersro.

– Jag ville att det skulle vara lite lekfullt, men samtidigt allvarligt. Det handlar ju faktiskt om människor som är döda, säger Åsa-Maria Bengtsson.

Men än så länge ska konstverket inte betraktas som fullbordat. Tanken är att raderna med skor med tiden ska fyllas på av fler. Utrymme finns för totalt fyrtio par.

Men en förutsättning är alltså att personen bakom skorna slutat vandra.

Artister som hedras

Harry Arnold, Hector El Neco, Sixten Ehrling, Göran frau Hyllie, Olga Hellquist, Jullan Kindahl, Carl Gustaf Kruuse, Edvard Persson, Nils Poppe, Trolle Rhodin, Leif Uvemark, Östen Warnerbring, Bo Widerberg, Oscar Winge, Naima Wifstrand, Eva Remaeus, Gudrun Brost, Git Gay, Maj Lindström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.