Rättegången hålls i Köpenhamns tingsrätt. Foto: TT

Tidigare Malmöbo fälls – planerade terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

En bomb tillverkad av svavlet från 17 000 tändstickor skulle användas i ett terrordåd, har åklagaren hävdat i det så kallade tändsticksmålet i Danmark. Nu fälls en tidigare Malmöbo för förberedelse till terrordåd i Köpenhamn.

Den åtalade 32-åringen har varit bosatt i Malmö och har tidigare åtalats för terrorbrott efter en anlagd brand i en föreningslokal där. Men han friades av Malmö tingsrätt i april 2017. Domstolen slog samtidigt fast att han uppenbart sympatiserade med terrororganisationen IS.

Detta har mannen bestämt förnekat, även under rättegången i Köpenhamn. Propagandafilmer från IS har hittats i hans dator, men han har sagt att det bara var för att söka kunskap i frågan som han hade sparat filmerna.

Tändstickor i fokus

De tusentals tändstickorna som varit i fokus i Köpenhamns tingsrätt hittades av tysk polis i en ryggsäck, som en 21-årig man hade med sig då han skulle passera den dansktyska gränsen i november 2016.

21-åringen kommer också han från Syrien och hade i packningen med sig flera walkie-talkies och knivar, och i en mobil fanns ett bombrecept från terrorstämplade al-Qaida.

Åklagaren hävdar att de båda hade stämt träff i Köpenhamn, men att planen sprack då 21-åringen fastnade vid gränsen. Han är dömd till sex och ett halvt års fängelse i Tyskland.

-Min uppgift var att transportera väskan till Köpenhamn och lämna den till en kontaktperson på järnvägsstationen, har 21-åringen förklarat för tysk domstol.

Livsfarlig explosion

Köpenhamns tingsrätt anser nu att den syriske mannen velat döda människor slumpmässigt i den danska huvudstaden, samt att det handlar om ett försökt till att genomföra ett terrordåd. Det dröjer dock tills den 20 maj innan domstolen meddelar vilket straff 32-åringen ska få.

Att det verkligen går att göra bomber av tändstickor enligt receptet har kontrollerats av den danska försvarsmakten, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau, som bevakat rättegången. Av lite mer än 17 000 tändstickor gick det att få fram 237 gram sprängmedel, som skulle kunna orsaka en livsfarlig explosion, är slutsatsen som redovisats inför domstolen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer