Foto: Johan Dernelius/SVT

Malmödåd görs till IS-propaganda

Uppdaterad
Publicerad

Terrororganisationen Islamiska Staten har i sin officiella propagandatidskrift al-Naba tagit på sig brandattacken mot en föreningslokal i Malmö. ”Man ska ta uppgifterna med en nypa salt”, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert till SVT Nyheter Skåne.

På torsdagskvällen kom uppgifter att terrororganisationen tagit på sig brandattacken mot en föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö förra veckan.

Men polisen i Malmö avfärdar uppgiften.

– Vad jag kan se finns inga kopplingar alls till IS, säger polismästare Stefan Sinteus. De förhör vi har hållit tyder på att det är helt andra motiv som gäller.

Sedan det blivit känt att terrororganisationen IS har tagit på sig branden konstaterar polisen i Malmö att ingenting i utredningen tyder på att så skulle vara fallet.

Uppgiften presenteras i det 51:a numret av tidskriften al-Naba som IS står bakom. I en notis skriver man att en av organisationens soldater förstört en shiamuslimsk församling.

”En säkerhetskälla rapporterade till al-Naba att en IS-soldat har lyckats bränna en shiitisk församling i Malmö i det kristna Sverige. Branden förstörde stora delar av lokalen.”

Tidningen skriver också att ”svenska medier har rapporterat om händelsen utan att nämna vem som ligger bakom branden”.

Få kommentarer efter dådet i Malmö

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med svenska Säkerhetspolisen, som inte vill kommentera uppgifterna. Inte heller Malmöpolisen känner till uppgifterna.

– Vi har ingen kommentar, säger Johanna Måhlén på Säpos kommunikationsavdelning.

Yaser Mashkour är talesperson för den irakiska kulturföreningen Aldorr som har verksamhet i lokalerna. Kvällen före brandattentatet hade föreningsmedlemmar befunnit sig i lokalen för att fira den shiamuslimska högtiden Aashura.

Stor brand

Tidigt på morgonen kom larmet. Det var en fullt utvecklad brand och hela fastigheten rökskadades. Polisen upprättade en anmälan om misstänkt mordbrand.

– Enligt polisen var det någon som krossade fönstren och kastade in två molotovcocktails i lokalen. Varför man har gjort det, det vet jag inte alls, säger Yaser Mashkour.

Han säger att föreningen inte har varit utsatta för något hot.

– Nej, det har inte varit något hot specifikt mot oss. Vi har aldrig haft något dåligt speciellt budskap mot någon. Sedan om det någon som är emot våra värden är en annan sak, säger Yaser Mashkour.

– Vi vet ingenting om vad som var orsaken. Vi har inga uppgifter om det utan kan bara spekulera, säger Yaser Mashkour.

Han betonar att lokalen inte är bönelokal.

– Det är en föreningslokal. Vi är väldigt förvånade över att nästa alla har rapporterat att det skulle vara en officiell bönelokal, säger Yaser Mashkour.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.