I 20 år har Fredrik Gertten ägnat sig åt film. Nu blir han hedersdoktor. Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Malmöfilmaren Fredrik Gertten blir hedersdoktor

Uppdaterad
Publicerad

Malmö högskola har utsett filmaren Fredrik Gertten till hedersdoktor. Motiveringen är att Gertten som kritiskt undersökande filmare med anknytning till regionen har gjort framstående konstnärliga och samhälleliga insatser med sina dokumentärer.

– Jag känner mig väldigt glad och hedrad att bli utnämnd till hedersdoktor, säger Fredrik Gertten i ett pressmeddelande.

– Men det var det mest oväntade telefonsamtal jag fått någonsin när jag blev kontaktad av Kultur och samhälle. Jag har inte gått ut gymnasiet och inte tagit några akademiska poäng.

Fredrik Gertten har arbetat som journalist och med utrikesrapportering men har de senaste 20 åren ägnat sig åt film. Mest känd är han för dokumentärfilmen ”Bananas” som rönte stor internationell uppmärksamhet när den släpptes. Filmen handlar om en grupp nicaraguanska fruktarbetare som strider mot fruktjätten Dole efter att de blivit sterila av det fruktgift som bananodlingarna besprutats med. Gertten själv stämdes av Dole och flera filmfestivaler övervägde att inte visa filmen av rädsla för att mista sponsorer.  

Även filmen ”Bikes vs Cars” som handlar om trafikläget i världen och den globalt växande cykelaktivismen har uppmärksammats internationellt.

I motiveringen till utnämningen av Gertten som hedersdoktor står att läsa att han ”Genom sina malmöfilmer och ….. hans dokumenterande interventioner i globala processer har han skapat opinion och bidragit till konkret förändring. Gertten är därför en mycket värdig hedersdoktor….”

– Vi ser fram emot att kunna utveckla vårt samarbete ytterligare och hoppas att inte bara högskolan utan även Fredrik Gertten kan ha stor glädje och nytta av det, säger Rebecka Lettevall, dekan på Fakulteten för Kultur och Samhälle, i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer