Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det unika antalet bortasupportrar som kommer till Malmö och första maj-demonstrationstågen har gjort så att polisen vidtar fler åtgärder än vanligt. Foto: TT/Andreas Hillergren & Hamza Ftouni/SVT

Malmöpolisen inför första maj: ”Större resurser än vad vi brukar ha”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag samlas tusentals människor för att delta i både första maj-demonstrationer och Svenska Cupen-finalen i Malmö. Polisens kommenderingschef i region syd, Mats Karlsson, beskriver situationen som unik då det beräknas komma uppemot 8 500 Djurgården-supportrar.

I vanliga fall handlar det om 2 000–3 000 bortasupportrar – och i vad som polisen själva beskriver som ett redan ansträngt läge inför Eurovision kommer man nu i Malmö få hjälp från polisanställda utanför staden.

Bevakar med drönare

– Det stora antalet besökande supportrar ställer andra krav på oss. Detta i samband med första maj har gjort att vi bland annat samordnar en samlingsplats för bortasupportrarna, säger Mats Karlsson, polisens kommenderingschef i region syd.

Polisen har beslutat att använda drönare vid bevakningen, både i samband med fotbollsmatchen och inför Eurovision.

Uppmaning från polisen

Ha roligt, njut av det fina vädret och fotbollsmatchen är en del av polisens uppmaning. Mats Karlsson påpekar även vikten av att följa polisens direktiv vid eventuella anvisningar och inte ge uppmärksamhet till negativt beteende.

– Där finns ett fåtal människor som vill något annat än den absoluta majoriteten av besökarna och som vill ställa till med bråk mellan varandra samt använda illegal pyroteknik. Vi behöver alla hjälpas åt för att exkludera dem, säger Mats Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.