Arkiv. Polisen bevakar ett avspärrat område vid Sibbarps kallbadhus i Malmö sommaren 2018 där de misstänker ett sexualbrott. Foto: Johan Nilsson/TT

Malmöpolisens sexualbrottsgrupp blir permanent

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisens särskilda sexualbrottsgrupp har varit framgångsrik och blir nu en del av deras permanenta verksamhet. Det skriver Malmöpolisen i ett pressmeddelande på fredagen.

– Det här är prioriterade ärenden som kräver handläggning på rätt sätt och med rätt tempo, säger Viveka Smidvall, chef för Brott i nära relation, i pressmeddelandet.

Sexualbrottsgruppen ska ha åtta utredare, en administratör och en gruppchef som uteslutande ska jobba med våldtäktsärenden i Malmö.

Flera fällande domar

Gruppen startades i februari förra året som ett pilotprojekt och har haft flera utredningar som lett till fällande domar. Det framgångsrika arbetet har lett till att gruppen nu är en del av sektionen Brott i nära relation i polisområde Malmös ordinarie verksamhet.

– Vi ser att det är ett behov som finns. Vi har omkring 200 våldtäktsärenden i Malmö årligen, säger Viveka Smidvall.

Gruppen kommer handlägga alla våldtäktsärenden i Malmö med okänd gärningsperson.

Måste utredas fort

– Det är prioriterade och allvarliga brott som kräver att de hanteras skyndsamt, både på grund av utredningstekniska skäl och för involverade personers skull, säger Cecilia Wolfgramm, gruppchef för sexualbrottsgruppen.

Satsningen innebär att när en våldtäkt polisanmäls går ärendet direkt till sexualbrottsgruppen.

– På det sättet renodlar vi handläggningen med hjälp av utredare med specialkompetens och stor vana av utredningsarbete vid våldtäkt, säger Viveka Smidvall, chef för Brott i nära relation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer