Foto: Daniel Karlsson

Malmöregissör kan vinna sex guldbaggar

Uppdaterad
Publicerad

Den flerfaldigt guldbaggenominerade långfilmen ”Min faster i Sarajevo” är en djupt personlig film för den Malmöbaserade regissören Goran Kapetanovic. På onsdagen nominerades filmen till sex guldbaggar.

– Jag känner mig glad och ödmjuk över nomineringarna. Det är en stor glädje att juryn såg potentialen i filmen. Bara att vara nominerad är en stor grej för mig. Det känns väldigt, väldigt bra, inte minst med tanke på att det ligger så mycket arbete bakom, säger Goran Kapetanovic, till SVT Nyheter Skåne.

”Min faster i Sarajevo” är Goran Kapetanovics första långfilm. Den handlar om Zlatan som inte varit i Bosnien sedan han flydde kriget 1992. Zlatans dotter Anja vill veta mer om sina bosniska rötter och åker tillbaka med sin pappa till Sarajevo.

Gestalta ekon ur det förflutna

– Det här är en allmänmänsklig film om att alla har en historia som man måste hantera på olika sätt. Att återvända till en plats efter en katastrof, ett krig, till händelser som kommer att påverka människor i generationer, det känns som ett aktuellt ämne. För mig handlar arbetet med filmen även om vilken bild av min historia som jag vill förmedla till mina barn, säger Goran Kapetanovic, som själv var tvungen att lämna Sarajevo och flytta till Sverige under Bosnienkriget.

– Det är mycket känslor inblandade för mig och arbetet med filmen har haft en psykoterapeutisk verkan. Det handlar om att rannsaka sig själv känslomässigt och konfronteras med sitt förflutna, säger han.

Film för att skapa förståelse

Goran Kapetanovic är stolt över att han genom filmen lyckats nå publiken känslomässigt och att han har fått åskådarna att uttrycka sina känslor.

– Publiken har skrattat och gråtit. Det viktigaste för mig är kontakten med publiken. Det handlar om att komma nära varandra och att inte döma ut varandra för fort. Man ska inte jämföra trauman. Alla har sin historia och istället för att stänga av kan vi stå i kontakt med våra känslor.

Med sex guldbaggenomineringar visar Kapetanovic att det går att vara filmskapare även utanför huvustaden. Han berättar att han precis gjort färdigt en ny ungdomsfilm som utspelar sig i Malmö.

Ny film har premiär i höst

– Det är en barn- och ungdomsfilm som heter ”Krig”. Det är både en äventyrsfilm och en politisk film. Den har premiär i september i år, säger Goran Kapetanovic, guldbaggenominerad regissör från Malmö.

Skånska guldbaggenomineringar 2017

Bästa film

Jätten

Regi: Johannes Nyholm från Lund.

Min faster i Sarajevo

Producent: China Åhlander (Södra Sandby)

Bästa regi

Goran Kapetanovic (Malmö) för Min faster i Sarajevo

Alexandra-Therese Keining (Lomma) för Pojkarna

Hanna Sköld (bodde tidigare i Malmö) för Granny´s dancing on the table

Bästa manliga huvudroll

Milan Dragišić (Ven) för rollen som Zlatan i Min faster i Sarajevo

Bästa manuskript

Johannes Nyholm (Lund) för manuskriptet till Jätten

China Åhlander och Goran Kapetanovic för manuskriptet till Min faster i Sarajevo

Bästa foto

Ita Zbroniec-Zajt (Malmö) för fotot i Min faster i Sarajevo

Anders Bohman (Skåne) för fotot i Sophelikoptern

Ita Zbroniec-Zajt för fotot i Yarden

Bästa dokumentärfilm

MonaLisa Story av Jessica Nettelbladt (Malmö)

Källa: Sydsvenskan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.