Foto: Jessica Gow / TT

Kränkningar anmäls inte – Malmöskola hotas med miljonvite

Uppdaterad
Publicerad

Kränkningar som inte anmäls, stökiga lektioner och bristande tillgång till läromedel på modersmål. Skolinspektionen ser allvarliga brister på Augustenborgsskolan i Malmö. Nu hotas kommunen av ytterligare ett miljonvite.

Under 2016 har Skolinspektionen inlett ett granskning av skolorna i Malmö. Häromdagen riktades skarp kritik mot Rörsjöskolan-Zenith sedan allvarliga brister konstaterats, bland annat med rasism, homofobi och slagsmål.

Nu riktas kritik mot ytterligare en skola – Augustenborgsskolan med nära 670 elever från förskoleklass till årskurs nio.

Bristerna har konstaterats efter tre dagar av tillsyn under hösten. Enligt Skolinspektionen äventyrar bristerna på Augustenborgsskolan elevernas rätt till en god utbildning i en trygg miljö.

Utreds långsamt

Tre problemområden har identifierats.

För det första riskerar flera elever att inte nå kunskapsmålen eftersom de inte får tillgång till inlästa läromedel på sitt modersmål.

Den tjänst som finns tillgänglig används av knappt hälften av lärarna, uppger skolans rektor. Dessutom utreds inte elevernas behov av särskilt stöd tillräckligt snabbt.

Bråk och stök

För det andra framkommer stora brister i elevernas studiero.

På rasterna förekommer stök och bråk, uppger flera elever. Flera incidenter, bland annat med krossade glasrutor och sönderslagna dörrar på skoltid, har anmälts. Polisen hade veckan före Skolinspektionens tillsyn besökt skolan efter en incident.

På lektionerna är det dessutom ibland så pass oroligt att det påverkar elevernas möjlighet att studera och utvecklas. En grupp lärare uppskattar att det mellan tio och femton procent av lektionstiden råder stor brist på studiero, skriver Skolinspektionen i sin rapport.

Rädsla för att anmäla

För det tredje ser Skolinspektionen allvarliga brister i skolans hantering av anmälda kränkningar.

En grupp elever ”uppger också att lärarna aldrig är där vid kränkningar och bråk”, skriver Skolinspektionen. Eleverna menar också att de passar sig för att anmäla kränkningar eftersom de då riskerar att råka ut för ytterligare påhopp. Dessutom menar elevhälsoteamet på skolan att flera lärare inte tar tag i problemet när kränkningar anmäls.

Skolinspektionen ställer nu krav på Malmö kommun att rätta till bristerna. Senast den 2:a maj nästa år ska problemen vara åtgärdade – annars riskerar kommunen ett vite på en miljon kronor.

SVT Nyheter Skåne söker ledningen för grundskoleförvaltningen i Malmö stad.

Under tillsynen av Malmös utbildningsverksamhet ska 29 skolor granskas. Hittills har Skolinspektionen avverkat ett tiotal skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.