Rebecka Hedén Judt och Johanna Berg är bekväma med att amma offentligt. Foto: Ida Roos och Gunilla Fritze/SVT

Mammor om offentlig amning: ”Känns naturligt”

Publicerad

Mammorna Johanna Berg och Rebecka Hedén Judt har inte varit med om några negativa reaktioner när de ammat offentligt.

 – Det kändes konstigt de första gångerna, men sen var det rätt så naturligt, berättar Rebecka.

En ny undersökning som utförts av Region Skåne visar att majoriteten av skåningarna har en positiv attityd till offentlig amning.

Mamman Johanna Berg berättar att hon känner sig trygg och bekväm med att amma offentligt och att hon aldrig har fått några negativa reaktioner när hon gjort det.

– Det känns så himla naturligt, det är bara hon som ska ha mat liksom, säger hon.

Rebecka Hedén Judt berättar att hon drog sig undan de första gångerna hon skulle amma, men att det sedan kändes naturligt att amma offentligt.

– Det blev absurt. Jag kunde ju inte sitta på en toalett och mata mitt barn, varför kan inte barnet få äta precis som alla andra i det offentliga, säger hon.

”Känsligt ämne”

Samtidigt berättar Rebecka att hon är medveten om att amning är ett känsligt ämne och att det kan upplevas som provocerande för många.

– Jag vet att det var en diskussion på Facebook till exempel. Det gjorde mig uppmärksam på att ”oj, folk kanske blir provocerade av att jag ammar offentligt”. Men det stärkte mig snarare bara i min övertygelse om att det är helt naturligt för mig och inget konstigt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.