Man gripen för mordet på 6-årige Emil i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

En 57-årig man greps på måndagen misstänkt för mordet på 6-årige Emil i Hörby. En 22-årig mordgåta närmar sig därmed sin lösning.

57-åringen har anknytning till Skåne men är från Norrköping, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Han bodde i Skåne vid tidpunkten för mordet och drev flera företag. Han är skäligen misstänkt och kommer nu att förhöras.

– Mannen som var anhållen i sin frånvaro greps odramatiskt i Stockholmsområdet, säger Lars Förstell, presstalesman vid Skånepolisen.

Mannens försvarare Lars Engstrand har ännu inte träffat klienten och har således inget att berätta i nuläget.

Maskerad rånare

6-årige Emil Rittbo sköts ihjäl av en maskerad rånare i december 1993. Han satt i sin pappas bil, när rånarna skulle fly efter att ha misslyckats råna dåvarande Föreningsbanken i Hörby.

Vid flykten körde de på bilen och pappan valde då att följa efter rånarna för att få stopp på dem.

Avled omedelbart

En av rånarna stannade då sin bil, klev ut och avlossade flera skott med automatvapen. Pojken träffades av en kula och dödades omedelbart.

Ärendet utreds av gruppen för Kalla fall i Skåne tillsammans med Nationella Operativa Avdelningen, NOA.

Nyligen kontaktades pojkens pappa av polisen som informerade om att en man som misstänks för mordet hade gripits.

– Vi har varit med i 22 år nu. Det har varit spår förr, det har skrivits upp i media och sen åkt ner igen så vi är rätt så luttrade, säger pappan Kenneth Rittbo, till TT.

Skäligen misstänkt

Den gripne mannen är skäligen misstänkt för mord på sexåringen och för försök till mord på pojkens pappa. En framställan om förordnande av offentlig försvarare har lämnats in till Lunds tingsrätt.

– Vi har arbetat med utredningen ett tag och analyserat det. Han var anhållen i sin frånvaro och greps idag, säger Pernilla Trimmel, kammaråklagare och förundersökningsledare, till SVT Nyheter Skåne.

Polisen tror sig även veta vilka övriga bankrånare är.

– Vi har en uppfattning vilka de andra är, men bara skytten är gripen. Vi har hållit på med ärendet i åtminstone ett år med omfattande förhör och analysinsatser, säger Börje Sjöholm på Kalla fall-gruppen i Skåne.

Kan det vara så att det i den undre världen är så hemskt, att man tipsar om det?

– Så är det definitivt. Vi har tips som är specifika beträffande mannen. Även om det är 22 år sedan så pratar man om det, det är något som har passerat vissa moraliska spärrar. Det är något som har levt kvar även i kriminellas minnen, säger Börje Sjöholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.