Annamaria Westregård, docent vid institutionen för handelsrätt vid Lunds universitet har forskat kring integritet i arbetslivet. Foto: Privat/TT

Forskare: ”Man kan få problem med diskriminering”

Publicerad

Arbetsgivarnas intresse för anställdas träningsvanor har ökat – men det finns gränser för hur långt en arbetsgivare kan gå när det gäller träning på jobbet, menar forskare.

– En aspekt är om det ligger träning på arbetstid och det är kopplat till lönetillägg, då kan man få problem med diskrimineringslagen, säger Annamaria Westregård, docent vid institutionen för handelsrätt vid Lunds universitet, och som forskat kring integritet i arbetslivet.

Hon betonar att hon är positiv till frivillig träning på arbetstid och att arbetsgivare tar ett allt större ansvar för personalens hälsa. Men Annamaria Westregård menar att företag som börjar bestämma träningsform eller tvingar sin personal till träning kan kränka anställdas integritet och det kan bli en fråga om diskriminering.

Hör mer om vilka gränser som inte får överträdas i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer