Foto: SVT

Många ensamkommande till Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Över 1.300 ensamkommande barn har kommit till Sverige de senaste sju dagarna. Många kommer till södra Sverige.”Vi behöver öppna ett nytt boende varje dag den kommande veckan”, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborg.

Under helgen arbetar Trelleborgs kommun med att snabbrekrytera personal som kan arbeta på boendena. Mellan 150 och 200 personer kommer att behövas den närmaste tiden. Personal söks med ljus och lykta via många kanaler och alla vikarier i kommunen är tillfrågade.

– Vi har i det akuta läget tyvärr tvingats frångå våra principer att kontrollera vår personal i belastningsregistret, berättar Cecilia Lejon för SVT Nyheter. Läget är hårt ansträngt just nu, vi vet inte hur vi ska lösa morgondagen.

#flykt

En grupp är tillsatt att leta lokaler, vilket inte kommer att kunna lösas inom kommunens gränser.

– Utöver personal  och lokaler behöver vi också säkerställa att barnen och ungdomarna blir utredda och placerade enligt gällande lagstiftning, att hitta resurser till detta är ytterligare en utmaning, fortsätter Cecilia Lejon.

75 barn varje dygn

Bakgrunden är den stora mängden barn och unga ensamkommande som just nu kommer till Sverige. Många kommer via färjorna från Tyskland. De senaste två veckorna har totalt 10.000 asylsökande kommit med färjorna till Trelleborg.

Vid ett samtal med Länsstyrelsen, Malmö stad och Migrationsverket på fredagen stod det klart att Trelleborgs kommun kan vänta sig ett mottagande av upp emot 75 ensamkommande barn varje dygn de kommande sex-sju veckorna.

– Det innebär att vi behöver öppna ett nytt boende varje dag den kommande veckan, säger Cecilia Lejon. Vi står inför en mycket stor utmaning. De första två veckor har vi löst genom att inrätta tillfälliga boenden, men de räcker inte till, vi behöver nya sängplatser varje natt. Jag kan inte svara på hur vi ska lösa morgondagen.

Malmö kommun har undantagits från beslutet att också ta emot kommunplacerade barn och unga, mot bakgrund av stadens situation. Trelleborg har dock inte fått samma besked, vilket innebär att kommunen också måste hantera barn som anvisats kommunplats i Trelleborg. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet