Foto: SVT

Många oroliga föräldrar

Uppdaterad
Publicerad

Flera oroliga föräldrar har hört av sig till kommunen efter häktningen av en man som misstänkts för våldtäkt mot förskolebarn.

Mannen har jobbat på 26 av Kristianstad kommuns 57 förskolor och på 4 grundskolor, berättar kommunen på en presskonferens.

– Vi sitter fast i svart hål nu med ovisshet, tvivel och skuldkänslor, säger Kenth Olsson, (FP) utbildningschef i kommunen.

Hur många barn som ingår i utredningen kan kommunen inte säga på grund av förundersökningssekretess.

– Han har varit efterfrågad och uppskattad vilket är en av förklaringaran till att han jobbat på så många av våra förskolor, säger Kenth Olsson.

Kristianstad kommun kommer också att göra en lista över vilka förskolor mannen jobbat på.

Ett 20-tal föräldrar har hittills ringt till den jourtelefon som Kristianstad kommunen har öppnat efter beskedet att en 40-årig man, som arbetat på flera förskolor i kommunen, blivit häktad misstänkt för våldtäkt mot barn.

Det finns även ett informationscenter på Rådhuset i Kristianstad dit föräldrar och andra kan vända sig.

– Vi kommer under dagen även att öppna ytterligare ett informationscenter på annan plats i kommunen, säger Eva Mårtensson, informationschef i Kristianstads kommmun.

De personer som arbetar i centret har kunskap om sexuella övergrepp mot barn och kan svara på frågor, ge stöd och rådgivning.

Den häktade mannen har arbetat på flera förskolor i kommunen och under förmiddagen kommer namnen att publiceras.

– Vi gör bedömningen att föräldrarnas behov av information kommer i första hand, säger Eva Mårtensson.

Den misstänkte gärningsmannen har inte arbetat inom förskolan sedan mitten på juni och han har suttit häktad sedan mitten på juli. Mannen har erkänt sexuella övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.