70 000 personer i Sverige som kan hjärt- och lungräddning, men SOS Alarm har svårt att komma i kontakt med dem. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Många sms-livräddare nås inte av SOS Alarm

Uppdaterad
Publicerad

Det finns cirka 70 000 personer i Sverige som kan hjärt- och lungräddning och är beredda att snabbt rycka ut vid misstänkta hjärtstopp sedan de registrerat sig som så kallade sms-livräddare. Men många av dem kan inte nås av SOS Alarm eftersom bara sju av 21 regioner har tecknat avtal om tjänsten, rapporterar TV4 Nyheterna.

Flera regioner säger sig vilja ha mer vetenskapliga underlag som visar att tjänsten verkligen ger ökad överlevnad.

– Varje skattekrona vi använder måste användas på det bästa, mest effektiva sättet det går för att rädda så många liv som möjligt, säger Gilbert Tribo (L), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Skåne.

Skåne saknar avtal

Skåne är en av de regioner som inte tecknat avtal, rapporterar TV4 Nyheterna.

Men Gilbert Tribo får mothugg av Hans Friberg, professor i anestesi och intensivvård vid Skånes universitetssjukhus i Lund:

– Jag tycker att vi har tillräckligt med underlag för att initiera den här tjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.