En av läkarna som nyligen flyttat till Sverige är Barış Gülenç som är ortoped på lasarettet i Ystad.
– Jag började med svenska i mitt hemland. Det uppstår lite språksvårigheter ibland, men jag kan kommunicera med mina patienter på ett bra sätt.
Våld i den turkiska vården
Han berättar att det finns många turkiska läkare som vill flytta till Sverige, bland annat på grund av arbetsmiljön. Enligt det turkiska Hälso- och Socialtjänstförbundet har 67 procent av vårdarbetarna i Turkiet varit utsatta för muntligt och fysiskt våld minst en gång under sin tjänst.
– Den senaste tiden har arbetsmiljön i Turkiet varit tung, med tyvärr en del våld i vårdmiljön. Patienten kräver mycket mer av oss än här i Sverige, säger Baris Gülenç.
Han har inte själv utsatts för våld i arbetsmiljön och betonar att hans egen flytt till Sverige hängde samman med hans äktenskap.
Låga löner
Även den ekonomiska situationen i Turkiet påverkar valet att flytta.
– Läkare tjänar inte så mycket som i Sverige eller andra europeiska länder. De kan inte försörja sin familj på samma sätt som tidigare, säger Barış Gülenç.
Bara vara femte klarar kunskapsprovet
Enligt Sveriges Läkarförbund klarar bara en av fem utomeuropeiska läkare kunskapsprovet som krävs för att få svensk läkarlegitimation.
– Framför allt var teoretiska kunskapsprovet mycket detaljerat. Det berörde frågor från alla delar inom medicin, till exempel gynekologi. Jag är ortopedisk specialist och jag är inte längre van vid allmän kirurgi eller internmedicin, säger Baris Gülenç.
Fullbokade språkkurser
I Turkiet är språkkurser i svenska nu mycket eftertraktade, enligt läraren Serpil Gülen Bekiroğlu.
– Över 20 av mina elever som har redan bosatt sig Sverige varav sex av dem i Skåne.
Språkstudierna tar ungefär 1,5 år.
– Uttalet är väldigt svårt. När man är över tolv år brukar man säga är det svårare att lära sig perfekt uttal, säger Serpil Gülen Bekiroğlu.
I videon ovan kan du höra varför Baris Gülenç lämnade Turkiet för Sverige: ”Känner mig mycket mindre stressad”
Utländska läkare i Sverige
Under 2021 fick 180 läkare utanför EU/EES sin legitimation godkänd av Socialstyrelsen. Antalet inkomna ansökningar till Socialstyrelsen inom samma grupp har ökat, från 819 stycken år 2019 till 1093 stycken år 2021.
Varken Socialstyrelsen eller Region Skåne för statistik över vilka länder läkarna kommer ifrån.