Många våldsdåd i Malmö

Publicerad

Våldet har eskalerat i Malmö de senaste månaderna. Flera grova våldsdåd, där tre personer dött och många har skadats, skakar nu stadens invånare. Kroksbäck är en av de stadsdelar i Malmö som drabbats i våldsspiralen. Senast i morse då bilar och en lokal sattes i brand.

Vad är det som händer i Malmö? Det är en fråga som många ställer sig efter det senaste halvårets våldsvåg. Tre människor har fått sätta livet till och minst nio har skadats i vad som beskrivs som uppgörelser mellan kriminella grupper. Polisen vittnar om ett ansträngt läge med skott, bomber, granater och brinnande bilar.

– Vi har funnits i området en längre tid med särskilt utpekade poliser och vi har trygghetsskapande åtgärder med många olika aktörer, säger Ewa-Gun Westford, informatör hos polisen i Skåne.

Färskast i minne är kanske de senaste dagarnas händelseutveckling i bostadsområdet Kroksbäck. I lördags kastades två handgranater mot en lägenhet på Norrbäcksgatan. Ingen av granaterna briserade, lyckligtvis. Men situation orsakade rädsla hos många av de boende. Och vissa pratade till och med om att flytta.

– Man blir faktiskt skrämd av det hela och jag tänker att det är dags att flytta efter 32 år i Kroksbäck, säger Ioan Lukacs.

Under natten till igår var det dags igen. Då hittades en sprängladdning i ett garage på samma adress. De boende fick evakueras för andra gången på fem dagar. Natten till torsdagen sattes en möteslokal i brand i området, dessutom flera bilar, en av dem tillhörde Willy Salinas som under torsdagen tog initiativet till en manifestation mot våldet i Malmö.

Tre döda i våldsspiralen

De senaste fem månadernas våldsutveckling började den 30 januari då en person sköts ihjäl vid köpcentret Mobilia. Därefter följde en lång rad skottdåd. Den 24 mars sköts en person till döds på Bellevuegården. Bara tre dagar senare hände det igen. Den gången vid vattentornet på Södervärn.

Såhär har vintern, våren och början av sommaren varit i Malmös södra ytteromården. Frågan är hur oroliga malmöborna ska vara för att hamna i vägen för den våldsspiral som pågår just nu.

Våldsdåd i Malmö i år:

Visa

30 januari: En person skjuts till döds vid köpcentret Mobilia

11 februari: Skottlossning på Docentgatan

11 mars: En person skjuts i benet vid Persborgstorget

16 mars: Skottlossning i korsningen Rasmusgatan/Köpmansgatan

24 mars: En skjuts till döds på Bellevuegården

27 mars En skjuts till döds vid vattentornet på Södervärn

10 april: Skottlossning mot hus på Agliavägen i Hindby

11 april: Ännu en skottlossning mot samma hus på Agliavägen i Hindby

12 april: Skottlossning mot balkong i Kroksbäck

23 april: Sprängattentat mot restaurang på Adelsgatan

3 juni: Man skottskadas i huvudet genom taket på hans bil.

7 juni: Skottlossning mot hus i Herrgården

8 juni: Skottlossning i Herrgården

12 juni: Två personer skadas när en handgranat sprängs på Rasmusgatan

13 juni: Fyra skottskadas på Rasmusgatan/Sevedsplan

20 juni: Två handgranater kastas mot lägenhet på Norrbäcksgatan i Kroksbäck.

20 juni: En person skjuts i benet på Söderkulla

24 juni: Osprängd handgranat hittas i garaget på Norrbäcksgatan i Kroksbäck

25 juni: En fritidsgård och flera bilar sätts i brand i Kroksbäck. En av bilarna tillhör arrangören av antivåldsmanifestationen

Källa: Sydsvenska Dagbladet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granatattackerna i Malmö

Mer i ämnet