Många vill äta vildsvinskött

Uppdaterad
Publicerad

Hela denna vecka har vi berättat hur vildsvinsstammen nu växer okontrollerat och orsakar skador i trafiken och på lantbruken. Men det finns också positiva sidor av detta nya vilt, inte minst dess kött.

För att inte helt tappa kontrollen över vildsvinsstammens expansion totalt måste jakten mångdubblas. Och för detta har regeringen nu anslagit 48 miljoner kronor för nya småslakterier som kan ta hand om dom skjutna grisarna. Men Sydnytt har besökt en vilthanteringsanläggning där man anser att detta är bortkastade pengar.

– Jag kan inte förstå hur jakten ska öka bara med fler slakterier, säger Pär-Ola Andersson, ägare till Sjunkaröds Vildsvinsfarm.

Etiska skäl

På fem år har antalet vildsvin som jägare kommer med till Sjunkaröd femdubblats, till nu över 5 000 nedlagda grisar per år. Men grisar fångade i desperata lantbrukares fällor tar Pär-Ola Andersson inte emot. Han har sett vad som händer när han med sin bur fraktar sina vildsvin.

-När en kulting fastnar i fällan med mor utanför blir alla väldigt stressade. Så av etiska skäl tar jag inte emot dom. Dessutom smakar inte stressade grisars kött gott.

Ökad efterfrågan

Men annars så finns det många som gärna äter vildsvin. På gästgiveriet i Brösarp har det serverats vildsvin i många år.

– Vi firar ju 325 år i år, säger Anders Cederberg som äger gästgiveriet.

– Här har det serverats många vildsvin genom åren. Vi tycker att ordningen nu är återställd när vildsvinet är tillbaka i vår natur.

Han tror inte på sjunkande priser på vildsvin, även om tillgången skulle öka kraftigt.

– Samtidigt ökar ju efterfrågan, säger han.

– Det är många som vill äta vildsvinskött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.