Dom mot Mangs skjuts upp efter anmälan om jäv

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen anmälde Peter Mangs en av nämndemännen för jäv. Tidigast i nästa fredag räknar tingsrätten med att kunna ge besked om hela processen måste göras om.

En av nämndemännen i Mangsrättegången, Göran Karlsson, var med på möten i polisnämnden där det pratades om serieskjutningarna – vilket skulle kunna vara jäv.

Det är Mangs advokater Jesper Montan och Douglas Norking som har skrivit under hemställan.

– Avsikten är att rättegången ska tas om, säger Jesper Montan till Sydnytt. Det är givetvis beklagligt på många sätt.

– Jag förstår att det kan ställa till praktiska och känslomässiga problem för många inblandade. Men det kan vi inte lägga på rättssäkerhetens altare.

Advokatnota: 5,5 miljoner

Tingsrätten i Malmö beräknar att bara deras kostnader för mangsrättegången har uppgått till 7,5 miljoner kronor. Då ingår inte polisens säkerhetsarrangemang, häktespersonal, transporter eller åklagarens kostnader. Naturligtvis ingår inte heller polisens förundersökning.

Merparten av kostnaden, 5,5 miljoner, är arvode till advokaterna: Jesper Montan och Douglas Norking.

Advokaterna framhåller att det har varit en helt central fråga i rättegången om det har funnits en serieskytt i Malmö eller om de olika skjutningarna kan ha skett oberoende av varandra. De menar också att värderingen av polisens insatser har varit en viktig uppgift för rätten.

– Min personliga åsikt är att det är märkligt med nämndemän som också är med i polisstyrelsen överhuvudtaget, tycker Jesper Montan. Det finns en risk att man på så sätt får starka band till polisen.

Beslut nästa fredag

Under dagen har Malmö tingsrätt pratat med Göran Karlsson för att höra hans version igen. Han har tidigare förnekat att han har suttit med på polisstyrelsemöten där serieskytten har diskuterats.

Tidigast nästa fredag, 19 oktober, räknar man med att kunna komma med ett beslut. Om man kommer fram till att Göran Karlsson inte har varit jävig kommer Peter Mangs advokater med största sannolikhet överklaga. Och därmed lär domen, som skulle offentliggöras just den 19 oktober, skjutas rejält framåt.

I rättegången fanns fyra nämndemän och två domare. Beslutet om eventuellt jäv fattas av samma ledamöter, minus den nämndeman som anklagas för jäv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.