150 personer tågade mot intolerans i Skurup. Foto: Gunilla Fritze

150 tågade mot intolerans i Skurup

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska ledningen i Skurup polisanmälde 17 ensamkommande barn för bidragsbrott. Trots att alla var under 18 år, och ingen av dem fått bidrag. På lördagen anordnades en manifestation mot intolerans på orten.

Moderaterna och Sverigedemokraterna beslutade om polisanmälan, trots att kommunens chefstjänstemän avrådde från att göra det. Alla som har fått sin ålder ändrad, oavsett om det är uppåt eller nedåt, polisanmäldes. Åklagaren har lagt ned förundersökningen.

Oppositionspartierna bakom

Under lördagen anordnade oppositionspartierna Liberalerna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kommunens väl en manifestation mot intolerans i kommunen.

– Jag går med i tåget för att manifesta för barnen och mot tokigheterna i kommunen, säger Sven-Åke Strandberg (Kommunens Väl) i Skurup.

Han säger att han skäms för den uppmärksamhet Skurup har fått på grund av M och SD:s polisanmälan av de ensamkommande barnen.

”Viktigt att ta ställning”

Linda Wolski har tagit med sin dotter och tillsammans går de i fackeltåget genom centrala Skurup.

– För alla barns skull och för att vi ska kunna kalla oss ett samhället är det viktigt att vara här, säger hon och flera av de andra deltagarna i tåget uttrycker sig på liknande sätt.

– Det är viktigt att ta ställning och att visa att man bryr sig om sina medmänniskor, säger Eva Stigsdotter.

”Häxjakt på ensamkommande”

Eva Hallmer Lindahl (L) är en av arrangörerna. Hon har tidigare sagt till SVT att polisanmälan inte handlar om logik:

– Det handlar om en häxjakt på ensamkommande flyktingbarn. Och det är politikerna som sätter tonen. Det är oerhört allvarligt.

Omkring 150 personer deltog i manifestationen.

– Jag är jätteglad för den här uppslutningen. Jag hade räknat med att det skulle komma kanske 50 personer, säger Lena Axelsson (S), en av arrangörerna.

Hon tillägger:

– Jag hoppas inte detta är första gången. Vi måste visa att vi ställer upp för barnens rättigheter.

Inte alla positiva

Marie-Christine Lenz väljer att inte delta i manifestationen. Hon följer de som sker lite på avstånd.

– Jag tycker inte det här är rätt. De pratar om några barns rättigheter. Inte om allas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.