Foto: SVT/Sofia Hermansson

Kristallnatten uppmärksammades på flera håll

Uppdaterad
Publicerad

Tyska synagogor brändes och judiska butiker vandaliserades och plundrades. I kväll, 79 år senare, hålls flera manifestationer runt om i Sverige för att hedra offren och uppmärksamma allas lika värde.

Ett fackeltåg gick bland annat genom centrala Trelleborg.

Kristallnatten inträffade mellan den 9 och 10 november i Tyskland och Österrike. Judiska affärsverksamheter förstördes och slogs sönder, judar misshandlades och mördades och skickades till koncentrationsläger.

Under kvällen samlades Trelleborgare på Rådhustorget för att delta i minnesmanifestationen med facklor och gå genom staden. Det var upp emot ett 40-tal människor som samlats i regnet och blåsten. Intregrationskören stod för sången innan det var dags för tal.

– Det känns viktigt att vara här för att bemöta den växande rasism som finns, säger Mats Sjölin, inledningstalare från nätverket ”Trelleborgare för mångfald och allas lika värde”.

Eva Höckert, Marie-Louise Lemland och Stefan Olsson gick med i fackeltåget. Foto: SVT/Sofia Hermansson

Eva Höckert, Marie-Louise Lemland och Stefan Olsson var några av de som tagit sig till Rådhustorget för att gå med i tåget.

– Det känns viktigt att visa sitt stöd för allas lika värde och rättigheter, säger Marie-Louise Lemland.

Manifestationer hölls även i Malmö och Ystad.

Fakta: Kristallnatten

Det var på natten mot den 10 november 1938 som nazisterna hetsade en mobb mot judar i hela Tyskland.

Över 1 400 synagogor och bönehus sattes i brand och förstördes.

Judiska butiker vandaliserades, många judar blev misshandlade och flera hundra mördades.

Cirka 30 000 tyska judar fängslades och skickades senare till koncentrationsläger.

Regeringen gav judarna skulden för händelsen och tvingade dem att betala ett kollektivt skadestånd på en miljard mark till staten.

Källa: Forum för levande historia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.