Foto: TT

Romska migranter manifesterar mot hatbrott: ”Vill jobba, inte tigga”

Publicerad

Skånes stadsmission vill sprida kunskap och uppmärksamma att tiggeri inte är ett val utan ett nödtvång. Därför hålls under lördagen en manifestation på Malmös gator tillsammans med några av dem som har erfarenhet av tiggeri i Malmö.

Manifestationen kommer att gå från Nobeltorget till Stortorget i Malmö med start klockan 13 och ett tiotal EU-migranter väntas ansluta.

”De är människor som alla andra”

Längs vägen kommer de att samla skräp på gatorna och samtidigt dela ut information till allmänheten om situationen för många EU-migranter som tigger.

– Vi hoppas att folk kan ändra attityd om den här gruppen. De är människor som alla andra. De drömmer om en bättre framtid för sina barn och vill bidra till samhället. De vill inte tigga, säger Adriana Holmberg Milea som är projektledare på stadsmissionen.

Förhoppningen är att någon av de som idag tigger kan erbjudas ett riktigt jobb.

– Kanske är det någon som vill ge dem en chans, och har något jobb till dem.

Behövs inga tillstånd

EU-principen är att det ska råda likabehandling för samtliga EU-medborgare som söker arbete i hela unionen. Både Rumänien och Bulgarien är med i EU och människor från de länderna har rätt att söka jobb här, betonar Skåne stadsmission.

– De har samma rätt att söka jobb och delta i arbetsintegrerande åtgärder som alla andra. Visst, språket kan vara en svårighet, men många pratar engelska och det finns jobb som de kan klara ändå, säger Adriana Holmberg Milea.

Erfarenhet av jordbruk

Många som hamnar i tiggeri har erfarenhet av arbete i jordbruket eller byggbranschen, enligt Skåne stadsmission.

– Tyvärr är det lätt att de hamnar i exploatering här i Sverige. Vi vill förstås att de ska få riktiga jobb, säger Adriana Holmberg Milea.

Hon menar att det är viktigt att sprida kunskap om situationen för människor som tigger, för att se människorna bakom tiggeriet.

– Att tigga på gatan är en väldigt utsatt situation. Tiggeriet som sådant väcker känslor hos människor som passerar. Många av dem vi träffar säger att de förstår att folk inte gillar att de tigger, och att de mycket hellre skulle göra något annat, säger Adriana Holmberg Milea.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.