Foto: Mikael NilssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Människosmugglare gripna när privatjet landade på Sturup

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har anhållits misstänkta för människosmuggling, det vill säga att i vinstsyfte ha försökt föra in 10 personer illegalt till Sverige.

De asylsökande landade i ett privat plan på Sturups flygplats klockan nio på måndagskvällen. Planet ska ha kommit från Beirut.

Det är dels de båda piloterna, två egyptiska män i 50 årsåldern, dels en 24-årig libanesisk kvinna som enligt polisen har varit någon form av servicepersonal på planet, som nu är misstänkta.

Planet, en Cessna 680, är baserat i Kairo och ägs av flygbolaget Smart Aviation. Ett bolag som till 60 procent ägs av Egyptiska staten.

Flygbolagets huvudsakliga verksamhet är, enligt hemsidan, uthyrning av plan till näringslivet.

– De 10 passagerarna är från Syrien, men några av dem hade falska id-handlingar, säger Ewa-Gun Westford, polisens informatör.

De 10 personerna har tagits till Migrationsverket i Malmö för att ett asylärende ska kunna påbörjas. Ingen av dessa är misstänkta för något brott.

Planet står fortfarande kvar på Sturups flygplats.

– Vi har möjlighet att ta planet i besittning, men jag vet ännu inte om det är aktuellt, säger Ewa-Gun Westford.

Gränspolisen fanns på plats och väntade när planet landade. Beredda att gripa de misstänka.

– Piloterna ville inte lämna ifrån sig någon passagerarlista och när gränspolisen blev informerade om detta misstänkte de att allt inte stod rätt till, säger Ewa-Gun Westford.

Polisen kan bara påminna sig en liknande händelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer