Efter elevkraven på Polhemskolan: Ökad tillgång på gratis mensskydd

Uppdaterad
Publicerad

Gratis mensskydd är inget nytt på Polhemskolan i Lund. Men elevkåren var inte nöjd och krävde ökad och enklare tillgång. Skolan lyssnade och nu sätts nya tampongskåp upp på flera toaletter.

Gratis mensskydd på skolorna är en pågående diskussion och för elevkåren på Polhemskolan var det ingen tvekan när de tog upp frågan.

– Det bör vara en mänsklig rättighet, menar Nathalie Al-Rifai Olsson som är ordförande i skolans elevkår.

Nu i dagarna sätts fem nya skåp upp runt om på skolan för att öka tillgången och göra det enklare att få tag på.

– En av vinsterna är att eleverna inte behöver gå hem om de får mens utan att vara beredda på det, menar Emma Hultman, administrativ chef.

S röstade mot sitt eget förslag

Att skolorna ska erbjuda gratis mensskydd beslutades nyligen i januari i år av Lunds kommun.

– Det är viktigt att kunna erbjuda mensskydd så att eleverna känner sig trygga, säger Mia Honeth (L), ordförande i barn- och skolnämnden.

Men Fanny Johansson (S), som var med och lade fram förslaget, är inte nöjd. I beslutet står det ”rekommendera skolorna att göra lokala anpassningar för att tillhandahålla gratis mensskydd”. Hon menar att det inte är tillräckligt och att menskydd alltid har funnits till viss del hos skolsköterskan.

– Beslutet ger inte en jämlik tillgång på alla skolor. Skolsköterskan är kanske inte alltid där och tanken med förslaget var ju att utöka tillgängligheten som de nu gjort på exempelvis Polhemskolan och Fäladskolan, säger Fanny Johansson (S), vice ordförande i barn- och skolnämnden.

Elevkåren på gymnasiet Polhemskolan i Lund fick gehör för sitt krav på att göra det enklare att få gratis menskydd i skolan. Se hur det går till i inslaget ovan. Foto: Linda Ekström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.