Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Paul har sagt upp sig från jobbet som biomedicinsk analytiker i Region Skåne.

Maria sa upp sig från Region Skåne – höjde lönen med flera tusen

Uppdaterad
Publicerad

Det är huggsexa i Sverige efter biomedicinska analytiker som ska analysera alla covidtester men Skåne har haft svårt att både rekrytera och behålla personal i yrkesgruppen. På mindre än två år har närmare 40 analytiker lämnat regionen. Maria Paul är en av dem.

– Det var inte ett lätt beslut att ta, men jag kände att situationen här inte var hållbar för mig, säger Maria Paul.

Hon är biomedicinsk analytiker på Kliniskt mikrobiologiskt laboratorium i Lund. Region Skånes eget analyslabb där bland annat länets covidtester analyseras. Maria Paul jobbar inte själv med just de analyserna, men pandemin har adderat press på en redan belastad personalgrupp, säger hon.

– Vi har väldigt hög omsättning på personal och det finns inte tid till egen utveckling. Jag med flera har sömnsvårigheter och återkommande huvudvärk, säger Maria Paul.

Sedan 2019 har 39 biomedicinska analytiker valt att lämna Region Skåne, varav 20 bara i år. Maria Paul är en av dem. Till sommaren börjar hon jobba i en annan sjukvårdsregion i Sverige och får då en helt annan lön.

– Min nya lön blir 23 procent högre än den jag har idag, säger Maria Paul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer